Annons

Arv

Det finns mycket man kan ärva. Ögonfärg, hårfärg, ansiktsdrag. Men det är förstås inte sånt det här ska handla om. Det handlar om mer användbara saker: pengar, bilar, hus, aktier och sånt.
Många är de som bespottat denna företeelse genom åren. Förmodligen samtliga med det gemensamt att de själv aldrig fått ärva något av större värde. Föga överraskande har en del även använt statens våldsmakt för att bestraffa den som varit oförskämd nog att tjäna ihop en rejäl slant genom åren och tänkt ge det till sina närstående. Uppemot 70% lade byråkraterna beslag på om man råkade vara riktigt rik.

Som jag antar att den uppmärksamme läsaren lägger märke till är jag positiv till möjligheten att ärva. Jag ska snart berätta varför.

Den mest vanliga (ja, kanske rentav den enda?) invändningen mot arv är att det är ”orättvist”. Då får man förstås ställa den oundvikliga frågan: ”vad menar du med orättvist”?

Ett vanligt svar då är förmodligen nåt i stil med ”det är inte rättvist att en person kan få starta livet med mycket större finansiella tillgångar än alla andra bara för att han eller hon haft en rik äldre släkting”.

Mitt svar blir att det för det första är betydligt mer rättvist att var och en får bestämma själv över sin egendom, även vad som ska hända med den efter döden. För det andra är rättviseaspekten egentligen helt oväsentlig. Istället för att träta om vad som är rättvist och hur det avgörs går vi djupare, till principer.

  1. Du äger dig själv.
  2. Du äger allt arbete du utför och därmed all betalning du får i utbyte.

Håller du inte ens med om de två väldigt grundläggande principerna så får vi ta ett allvarligt snack. (Gärna i chatten, säg bara en tid i en kommentar så ses vi då!)

Av de principerna följer även att du äger det du eventuellt köper för pengarna (eller fåren, mjölet osv beroende på vilken tidsperiod det handlar om…) som du tjänar. Wikipediadefinitionen av ägande är ”den yttersta kontrollen och ansvaret över en materiell eller immateriell resurs”. I praktiken: äger du något får du göra precis som du vill med det. Elda upp det, rama in det, sälj det eller varför inte testamentera det till någon trevlig liten släkting. Voilà, arvet mina vänner.

En naturlig del av äganderätten alltså, vårt kära gamla arv. Orättvisa hit och orättvisa dit, det var bara att peka på den gamla hederliga äganderätten så löste det sig. Precis som man får peka på Newtons tredje lag om någon klagar på att det är orättvist att lätta människor drabbas hårdare av rekyler.

Frågor? Kommentarer?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*