Annons

Det här kan få goda men oönskade effekter

Höjda skatter är ju aldrig bra. Skatter överhuvudtaget är aldrig bra, men bieffekterna av skatten kan bli bra.

Tillräckligt höga skatter ger nämligen upphov till något fint. Den svarta marknaden. Från den svarta marknaden går inga pengar (åtminstone inte direkt) till att hjälpa staten växa. Något som är mycket önskvärt.

Varje höjning av alkoholskatten gör att den svarta alkoholmarknaden växer. Systembolagets försäljning minskar något och intäkterna från alkoholskatten kanske inte ökar alls. Till skillnad från den dryga miljard som båda de rödgröna tyrannerna och de blå (nu orange!?) tyrannerna fantiserar om. De verkar inte riktigt ha greppat det här med att högre pris ger lägre efterfrågan och tvärtom. Ganska basic ekonomi och ärligt talat rätt så självklart…

Länge leve smuggelspriten!

12 kommentarer tillDet här kan få goda men oönskade effekter

 • Hur vill du se att samhället får in pengar till att sköta vad som behöver skötas för att saker ska fungera, om skatt nu är en så dålig sak?

  • Olika för olika saker. En del grejer kan ju säljas, t.ex. tillstånd att köra på väg X. Andra saker kan finansieras med frivilliga donationer, t.ex. pengar till människor som av olika anledningar inte klarar av att jobba.

   • Ska en som privatperson köpa tillstånd att köra på vägar?

    • Förmodligen. Såvida de inte köps av nåt företag som får in pengar på annat sätt och kan bekosta saker som snöröjning eller målning av streck på annat sätt. Skulle ju ge rätt bra PR att bjuda på en gratis väg.

 • Olle

  Riktigt uselt. Även s k liberaler förespråkar en kollektivistisk lösning på ett individualistiskt problem. Alla ska lida för att ett fåtal väljer att missbruka alkohol.

  Vad man istället borde göra är att från systembolaget portförbjuda alla som har dömts för alkoholrelaterade brott. Det skulle kunna göras genom att lagra information om sådana brott på ID-kortet som sedan visas upp i kassan. Då skulle man t o m kunna sänka alkoholskatten för den majoritet som faktiskt sköter sig.

  • Men…att man inte får handla där betyder ju verkligen inte att man inte kommer få tag på nån form av alkohol. Vill man ha sprit så är det lätt ordnat ändå tror jag.

  • Jag vet inte hur många som ”väljer” att missbruka alkohol men något som är säkert är att det då inte är ett fåtal som lider av konsekvenserna av brukandet av alkohol. De som årligen dör i trafiken pga rattfylla. Deras anhöriga. Barn som växer upp i familjer där det förekommer missbruk, anhöriga till personer som super ihjäl sig. För att nämna några exempel. Jag tror att det är ett fåtal personer som inte har ett tragiskt alkoholrelaterat öde i sin närhet (familj/vänner/bekanta).

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*