Annons

Första steget

SVT’s valsida finns en mycket bra grafisk representation av den svenska statsbudgeten. Ta en titt på den.

Här nedan har jag kryssat för det som jag tycker/tror skulle kunna skäras bort direkt utan större problem. Den som vill kolla exakt vad som tagits bort kan med fördel jämföra med svt-bilden som går att zooma in väldigt mycket för att se småsaker.

Det viktigaste är dock inte vad som tagits bort utan vad som faktiskt finns kvar.

All ”ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp” (ni vet, det som man borde köpa försäkringar för), nästan all arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd, alla (redan sjukt dåliga) pensioner, alla pengar som går till vägar och järnvägar, hela rättsväsendet, större delen av hälso-/sjukvård, ungefär 66% av pengarna som går till universitet och högskolor, bostadsbidrag m.m., större delen av föräldraförsäkringen, större delen av försvaret, hälften av det internationella biståndet, hela skattebyråkratin (tvi), hela räntan på statsskulden och EU-avgiften. Till och med en del av bidragen till kommuner får vara kvar. Jag har helt enkelt varit väldigt generös.

Ändå försvinner uppskattningsvis 30-40% av budgeten. Allt ”viktigt” är kvar tills vidare. Skatterna överlag skulle kunna sänkas med ungefär 30% vilket betyder att alla människor själva får spendera sina 30% extra på det de vill ha istället för det som riksdagen bestämmer att de måste ha även om de inte vill.

Alla människor spenderar sina egna pengar klokare än de spenderar andras pengar.

Första steget mot framtidens statsbudget

4 kommentarer tillFörsta steget

 • EU-avgiften vore verkligen härlig att slippa, men den är också väldigt svår att hugga bort bara så där. 🙁

 • Bhruic

  Mjo, bud på lite för generös. Speciellt när det gäller internationellt bistånd. Om man får slänga in ett Thomas E. Woods citat så: ”I would support foreign aid only if I hated the human race.”

  • Sant, tänkte bara ta ett lite diskret första steg för att minska ramaskriet lite.. 🙂 Skulle tro att 90% av svenskarna är helt säkra på att mer biståndspengar = bättre för världens fattiga människor. =/

   • Bhruic

    Mm, förstår det. Tror dock att folk skulle protestera mer över att helt skära bort barnbidrag och studiestöd. Sen den som jag helst skulle vilja få död på är ju utan tvekan EU-avgiften. Men det är ju egentligen petitesser, detta skulle vara underbart som det första steget.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*