Annons

Är ett liv verkligen inte värt mer?

Det är inget annat än ett hån mot hennes familj och vänner.

340.000kr är för lite helt enkelt. 16 (dvs ~10) års fängelse är väl normallångt men vad hjälper det offren? Att ha någon som mördat ens dotter/syster/kompis inlåst kan möjligen ge nån form av positiv känsla på kort sikt, men nån direkt nytta har man ju inte av det. Pengar är däremot något man kan använda till något vettigt/roligt. Egentligen är förstås inget skadestånd stort nog vid mord.
Jag har hört (och håller i stort med om) en idé om hur skadestånd borde bestämmas: fråga offret hur mycket han/hon skulle kräva i betalning för att drabbas av exakt samma sak igen.
Ett enkelt misshandelsexempel:
Får jag slå av näsbenet på dig för 5.000kr? Nähä, 10.000kr? Okej, 10.000 duger, då får du också det nu i efterhand.
Det är förstås risk för att offret drar till med nåt uppenbart överdrivet, men det kanske går att ha en domare som säger stopp om nån går för långt. Ev. kanske man kan ha en regel om att den som tar emot skadeståndet förbinder sig att betala minst lika mycket själv om han nån gång gör sig skyldig till ett liknande brott. Det finns oändliga möjligheter för nya lösningar inom straff och upprättelse. Även om den här idén var dålig kan det säkert göras på något annat vis.

Poängen med straff borde vara att offren ska få upprättelse, inte att gärningsmannen ska buras in.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*