Annons

Ohly chattar och hotar

Chatt på SvD idag: http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/chatt-med-lars-ohly-v_5244759.svd

Jag tänkte kommentera ett par saker.

Lars Ohly: Jag vill inte att vinstintresset ska vara det som styr välfärden för då kommer bolagen alltid att söka efter att bedriva den mest ekonomiskt lönsamma vården eller utbildningen – och då blir det plånboken som styr i stället för behoven.

Synd att Lars inte förstått att den mest ekonomiskt lönsamma vården eller utbildningen är den som har flest kunder, precis som i alla andra branscher. Det finns en del matbutiker som får många kunder för att de är prisvärda, en del som får många kunder för att de helt enkelt är billiga (med otrevlig butiksmiljö och obskyra märken från Polen och Tyskland) och andra som får kunder för att de säljer högkvalitétsvaror, även om de är dyrare. Som det är idag får (rätta mig om jag har fel!) t.ex. en vårdcentral pengar från landstinget enligt nån slags standardprislista. Då lönar det sig så klart att snåla in så mycket det bara går! Om däremot kunderna verkligen var de som betalade skulle situationen bli en annan. En del skulle kunna ta rejält betalt och ge en extremt bra service för den som har råd med det. Andra skulle kanske vara väldigt billiga, ”sjukvårdens Lidl”, och ge kunden det den betalar för i form av köer, väntetid, läkare som klantar sig, överbeläggningar… Ungefär lika dåligt som idag alltså. Jag kan ärligt talat inte se problemet överhuvudtaget.

Lars Ohly: Bekämpa lönediskrimineringen, höj lönerna i kvinnodominerade yrken, lagstifta om rätt till heltid och rätt till barnomsorg på obekväm tid och dela föräldraförsäkringen mer lika mellan föräldrarna.

Det här är nog det mest obehagliga på hela chatten. Rätt till heltidsarbete, rätt till barnomsorg på obekväm tid.
Att någon har rätt till något betyder att alla andra har en plikt att ge det till denne. Om det inte finns tillräckligt mycket att göra för den som jobbar deltid för att hon ska kunna jobba heltid då? Antingen måste arbetsgivaren låta henne sitta och rulla tummarna några timmar om dagen eller så måste hon sägas upp. Alternativt vägrar arbetsgivaren och får då så småningom besök av kungens knektar som kräver honom på böter. Vidrigt förslag.
Att någon har rätt till barnomsorg betyder att även i minsta lilla skogshåla i Västerbottens inland måste någon ta hand om hennes barn för att hon vill jobba natt nånstans. Det är ju hennes rätt! Synd för kommunens invånare och dagispersonalen som inte har lust att betala mer respektive jobba natt, de har inget val. Jo, säga upp sig och flytta därifrån förstås. För att Lars Ohly har bestämt att alla ska ha rätt till barnomsorg på obekväm tid…
Sen vore det förstås hemskt om två föräldrar själva fick komma överens om hur länge var och en ska vara hemma med barnet. Lars tycker inte att de ska få göra det och därför vill han bestämma åt dem…

Att en del inte ens skäms över att tro sig veta hur andra bäst skulle leva sina liv… Det kanske vore klädsamt med lite ödmjukhet? Att säga ”jag vet inte hur du borde leva ditt liv, det kan du få bestämma själv”.
Den ödmjukheten finns inte i någon av dagens riksdagspolitiker, och förmodligen inte hos många av hobbypolitikerna på kommunnivå heller. Om någon…

4 kommentarer tillOhly chattar och hotar

  • Därför ska man tvinga folk att göra som du eller Lars O. vill?

    Tyckte precis du sa att du var emot tvång, men det måste varit en missuppfattning.

  • ”Sen vore det förstås hemskt om två föräldrar själva fick komma överens om hur länge var och en ska vara hemma med barnet. Lars tycker inte att de ska få göra det och därför vill han bestämma åt dem…”

    Kvinnor förlorar ekonomiskt livet igenom på att vara primärföräldrarna som tar ut 80 % av föräldraledigheten, arbetar deltid, VABar etc. Män förväntas ta ut en mindre del av föräldraledigheten, vilket märks från arbetsgivares håll. Papporna förlorar också vanligtvis vårdnadstvister. Men inget utav detta är förstås av större betydelse när man diskuterar Det Fria Valet (valen är givetvis fria från tradition, kultur, yttre förväntningar och förutsättningar såsom exempelvis ekonomi).

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*