Annons

To vote or not to vote

Att rösta i allmänna val är en no-brainer för många. Det är självklart att man ska rösta. En del tycker till och med att man har en plikt att rösta, även om det inte råkar finnas någon lag som säger så. Andra kanske varken tycker det är viktigt eller kul, men röstar av tradition. Föräldrarna har alltid röstat, det är en sån sak som man bara gör helt enkelt. Är det val så går alla vuxna och röstar, det har man växt upp med och den traditionen tänker man föra vidare. Många tror också att en röst är en chans att påverka samhället, och röstar därför i hopp om att kunna ändra på något man är missnöjd med.

I mina (våra?) kretsar är det dock långt ifrån självklart att rösta. Så vitt jag kan utläsa av diskussionerna på Flashback (Liberala partiets forum känns inte som nån bra mätsticka i det här ämnet) verkar det vara ungefär hälften-hälften när det gäller att rösta eller inte rösta.

Själv tänker jag rösta, och ska nu försöka motivera det en gång för alla.


Det vanligaste argumentet för att inte rösta är som följer:

Genom att rösta ger du underförstått ditt stöd för det nuvarande systemet, eftersom du väljer att spela med deras regler.

Inte nödvändigtvis. Röstar man på något parti som vill ha kvar nuvarande system (representativ demokrati a.k.a. majoritetsstyre) så ger man förstås sitt stöd men det är inte så kritikerna menar. Om man däremot röstar på t.ex. Liberala partiet (så vitt jag vet är det inget annat parti som vill göra så stora förändringar, finns det – säg till) så ger man på intet vis sitt stöd till status quo. För att vända lite på argumentet hävdar jag att ”aktivt avstå från att rösta” är ett väldigt dåligt sätt att protestera mot nuvarande system. Själva grejen med en protest mot något är ju att objektet för protesten eller åtminstone människor i omgivningen ska veta att en protest genomförs. En sittstrejk som genomförs oannonserat på en bänk i en park under en timmes tid, utan några skyltar eller liknande, lär inte vara speciellt effektiv. Att någon inte röstar kan ju bero på en massa olika anledningar, t.ex. sjukdom, resa, ”orkar inte” eller ointresse. När dessutom flera hundra tusen andra avstår från att rösta av någon av nyss nämnda anledningar så framstår en icke-röst som ganska meningslös. Samma sak med blankröster.


Varför ska man rösta?

Jag tycker inte att man ”ska” rösta. Däremot tycker jag inte att man ”inte ska” rösta heller. En röst i det svenska riksdagsvalet är mer betydelsefull för slutresultatet än i många andra länder, men fortfarande i praktiken värdelös. 0.000014%. Så stor del av slutresultatet kommer din röst att påverka. Om du på nåt vis (fuffens?) fick 10 000 röster som du själv fick lägga som du ville så skulle det fortfarande bara ge t.ex. Moderaterna 29.54% istället för 29.4%. Är verkligen en röst i valet en möjlighet att påverka? Allvarligt talat…

Rösta med hjärtat istället. Vill du ha större personlig frihet, rösta på Liberala partiet. Vill du ha ett kommunistiskt samhälle, rösta på Kommunistiska partiet då! Varken det ena eller andra partiet kommer komma in i riksdagen, men du kommer i alla fall ha gett ditt symboliska stöd till det du verkligen vill istället för att ge ”det minst dåliga” av de två riksdagsalternativen en sjumiljondel mer av de totala rösterna.

Tycker du att allt är lika illa, skriv det på en blank sedel då! ”ALLT ÄR SKIT!” Så länge det är läsbart kommer det publiceras på valmyndighetens hemsida för hela världen att se (sen är ju frågan hur många som verkligen läser), till skillnad från om du ligger hemma på soffan och tänker ”haha, nu får de minsann se att jag inte stöttar deras system!”


Låt bli att rösta om du vill, men låt mig göra det. Rösta om du vill, men låt mig avstå, och inse att det är ett spel för gallerierna. Att din röst, din familjs eller hela din umgängeskrets inte gör någon skillnad för slutresultatet, som i sin tur inte har nåt att göra med hur samhället ser ut. Det är VI som avgör hur samhället ser ut. Ett trevligt samhälle får vi genom att respektera varandra, hjälpa varandra, samarbeta till ömsesidig glädje och nytta. Inte genom att rösta in ”rätt” människor i riksdag/regering.

4 kommentarer tillTo vote or not to vote

  • Om det inte är min röst som påverkar – vems är det då som gör det?

    • Ingens. Eller allas. Beror på hur man vill säga. 🙂 Ingen enskild röst gör skillnad men många tusen tillsammans kan göra det. Däremot vet jag inte om man kan säga att det ”påverkar” direkt; det enda som avgörs av valet är ju vilka människor som hamnar i riksdag och regering, sen är det de människorna som verkligen kan påverka. Det enda vi som små individer kan göra är att hoppas att de som styr råkar gynna just oss…

  • Haha! Kul historia. =) Har man inget bättre för sig så.. Det är ju trots allt på en söndag, då brukar det inte finnas så mycket annat vettigt att göra.

  • PEZ

    Jag ska också rösta på Liberala Partiet. Men det är också enda anledningen till att jag tänker rösta. Inte för att jag hade tänkt ”protestera” med min icke-röst eller nåt sånt. Bara det att matematiken klart säger att det spelaringen som helst roll om jag röstar eller ej. Spelar ingen roll om jag röstar på Lars Ohly ens.

    Hört om de två ekonomerna som blir generade när de möter varandra i vallokalen? http://www.nytimes.com/2005/11/06/magazine/06freak.html

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*