Annons

Är vi livegna?

Wikipedia säger så här:

Livegenskap innebär att en person befinner sig i ett ärftligt beroendeförhållande till en markägare. Det främsta kännetecknet är att den livegne inte får flytta utan markägarens tillstånd; markägaren kan inte heller vräka den livegne.

Det sista villkoret är ju tveklöst sant; en svensk medborgare kan inte utvisas från Sverige.

Det första då? Jo, vi får ju faktiskt flytta lite som vi vill. Dock säger skatteverket att

Om du flyttar utomlands och ska vara borta i ett
år eller mer, ska du inte längre vara folkbokförd i Sverige.
Anmälan om flyttning till utlandet gör du senast en vecka före avresan.

De enda konsekvenserna om man inte gör detta verkar vara att man inte får brev som skickas till folkbokföringsadressen. Detta löser man ju dock på ett enkelt sätt genom att (i skatteverkets ögon) flytta till någon släkting eller kompis som skickar vidare viktiga brev.

I teorin får man alltså inte flytta ”bara sådär” men i praktiken finns inget som stoppar gemene man. Förutom alla andra länders invandringsregler förstås, som är ungefär lika hårda som Sveriges… Hatar utlänningar, de är såna rasister som inte släpper in folk hur som helst!

Summa summarum: Även om vi teoretiskt (byråkratiskt) är livegna så är vi faktiskt inte det i praktiken.

Coming up: Är vi slavar?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*