Annons

Är vi slavar?

Grejen med att jag tar upp de här sakerna är att det slarvas en del på den libertarianska/anarkistiska sidan ibland. Jag är själv mycket delaktig i slarvet, men försöker bättra mig. Om man vill väcka reaktioner är det lätt att gå några steg längre än vad som är försvarbart. ”Vi är slavar”, ”skatt är stöld”, ”Obama är kommunist” (framförallt från amerikaner förstås) och liknande saker kan både läsas och höras ganska ofta. En del är säkert helt riktigt, men det som inte är det borde släppas omgående.

Nu säger jag så klart inte att vare sig konservativa eller socialister skulle vara bättre på den här fronten. Det är minst lika illa där, men innan jag kollar upp deras klyschor känns det bra att städa i mitt eget bo.


Slaveri (Wikipedia):

Slaveri innebär att en människa (slav) kan ägas och behandlas som egendom. Det ger slavägaren rätt att använda slaven till tvångsarbete och att sälja slaven vidare.

 • Ägas? Nej. Jag får röra mig fritt inom det som kallas Sveriges gräns och relativt fritt i resten av världen. Det som hindrar i vissa delar är inte den svenska staten, så det har inget med ev. ägande av mig att göra.
 • Behandlas som egendom? I högsta grad. Om ”ägaren” (någon av de som behandlar mig som sin egendom) upptäcker att jag gör någon av de tusentals aktiviteter som den inte tillåter kommer denne att straffa mig. Jag måste lyda ”svenska statens” regler, annars…
 • Tvångsarbete? Delvis. Ägaren ”staten” kan ännu inte tvinga mig till att arbeta, men om jag väljer att göra det måste jag straffas för det. 30% eller mer av det arbete jag utför är inte mitt eget utan ”statens”. I praktiken snarare 50-60% med arbetsgivaravgifter inräknade. Dessutom tas skatter på en massa andra saker, sprit, tobak, mat, bensin, allt annat jag köper… För den som tjänar ordentligt mycket och köper många dyra saker är det förmodligen väldigt nära 100% av arbetet som ”staten” ser som sitt eget. Ser den det som sitt eget tar den det, oavsett att det egentligen inte alls är ”statens”. Även om det inte är tvångsarbete i bokstavlig mening är det åtminstone nära besläktat.
 • Sälja slaven vidare? Nej. Inte så vitt jag vet. Men det har troligen skett några gånger, t.ex. med ”terroristerna” som såldes (med största sannolikhet var det inte gratis) till amerikanska eller egyptiska staten av den socialdemokratiska regeringen i början av 2000-talet. Minns dock inte om de hade hunnit bli svenska medborgare än.

Slutsats:
Att säga att vi är slavar är att ta i så att man nästan spricker. Det är överdrivet. Onödigt. Dumt. Det ökar inte trovärdigheten i övrigt, därför borde det inte göras. Att 90% av det man säger är sant spelar oftast ingen roll – de övriga 10 procenten drar allt annat i smutsen. Att säga att ”vi är 50% slavar eftersom staten tar 50% av våra pengar” är alltför förenklat och inte rätt. Något är vi definitivt men inte är det slavar.

Jag kommer fortsättningsvis inte hävda att vi är slavar i statens ägo, och jag hoppas likasinnade också slutar, alternativt aldrig börjar.

1 kommentar tillÄr vi slavar?

 • Apropå skatt på tobak eller snus så kan man tillverka eget snus väldigt billigt. Beställer mitt billiga snus från webbutiken http://www.Snusfabriken.com
  Nöjd? Självklart!

  ——

  Misstänker att det är Mr. Snusfabriken själv som skrivit, men låt gå.. Oskyldig tills motsatsen bevisats.. Annars finns möjligheter att köpa riktig annonsplats till billig penning!
  //Niklas

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*