Annons

Bistånd

Detta blir ett inlägg helt ”på känn”, utan några som helst källor. Första och sista gången, lovar… (inte)

Biståndspengar är i allra högsta grad ett spel för gallerierna, en omvänd Robin Hood-ism på hög nivå. Pengar tas från ”vanliga människor” i land A och ges till den politiska klassen i land B. En liten del sipprar säkert igenom byråkratins alla nivåer och hamnar på ett barnsjukhus eller betalar mat för några fattiga. Inget snack om den saken. Skulle 100% sugas upp av nån kung eller annan diktator skulle det nog upptäckas så småningom. Hur mycket som verkligen går till de som behöver det vet vi inte, men vi kan vara säkra på att det är långt ifrån 100%.

Det som borde göras är att öppna upp för global handel. Säga vad man vill om Afrika i stort, men bönder verkar det finnas gott om. Att importera afrikansk (jag vet, det är en hel kontinent och det är dumt att klumpa ihop det men nu gör jag det) frukt, grönsaker, kött och liknande är idag förmodligen dyrare än att köpa från något EU-land. Vad beror det på? Kanske kan det ha att göra med EU’s enorma subventionering av europeiska bönder?

Ett totalt avskaffande av skattefinansierade bidrag till bönder i hela världen i kombination med en avreglerad global marknad för alla varor och tjänster skulle gå mycket långt mot ett Afrika som frodas. Detta kräver förstås också att samtliga afrikanska stater låter sina undersåtar äga mark och importera/exportera precis vad de vill i vilka mängder som helst utan några avgifter.

Det kommer så klart inte inträffa på många år, förmodligen hundratals år. Borde då biståndet fortsätta i oförminskad takt eftersom det bästa alternativet är så orealistiskt? Nej!

Ett första steg på vägen kunde vara att ta de pengar som nu läggs på bistånd och istället dela ut de pengarna i ”investeringsbidrag” (”steg på vägen”; kommentarer om att jag är fascist/korporativist undanbedes) till Sverigebaserade företag som startar upp eller köper in sig i fabriker, gruvor och liknande i utvalda länder där befolkningen är som fattigast. Kanske skulle ett ”gränsfall”-projekt bli lönsamt då och alltså genomföras.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*