Annons

Den politiska klassen

Jag har egentligen inte mycket till övers för ordet ”klasskamp” eller begreppet ”klass” för den delen. Men i den mån det nu kanske finns ”klasser” och ”klasskamp” så skulle det isåfall vara den politiska klassen mot alla andra.

De kan utan problem instifta en ”pension” för sig själva som är bortom all rimlighet, och det utan att någon av de som betalar har någon möjlighet att stoppa det hela. I den privata sektorn är inte heller överdrivna pensioner och fallskärmsavtal ovanliga, men där är det alltid personer med ett visst mått av ansvar (styrelsen) som måste godkänna det hela. De godkänner aldrig ett generösare avtal än företaget har råd med. Skulle de ändå göra det riskerar de att företaget gör för stora förluster vilket i slutändan leder till att de förlorar sitt välbetalda styrelseuppdrag. Det är alltså en viss personlig risk involverat i att bevilja stora avtal i ett privat företag.

Om däremot en kommunstyrelse bestämmer sig för att höja sina löner med 3000kr/mån och pensionen med lika mycket har ingen av de inblandade något att förlora på det. Tvärtom. Det finns förstås en gräns där de som måste betala får nog och går till väpnad attack eller i bästa fall bara slutar betala, men till den nivån är det långt. Några tusenlappar extra leder till lite muttrande, knutna nävar i fickorna och kanske ett par arga insändare, men inget mer. Det är i praktiken riskfritt.

Vore det inte härligt att kunna bestämma sin lön själv?

Den politiska klassen kan. Det är upp till oss andra att stoppa det.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*