Annons

Den socialiserade högre utbildningens orättvisa

Som det ser ut idag med våra högskolor och universitet baseras det hela på en stor orättvisa.

Generellt sett är det barn till högutbildade som fortsätter studera efter gymnasiet. Följande är den andel 25-åringar som påbörjat högskoleutbildning: Drygt 75% av de vars föräldrar hade minst tre års eftergymnasial utbildning. Ca 25% av de vars föräldrar inte ens hade gått gymnasiet. Tre gånger så stor andel. Det är en väsentlig skillnad.

I allmänhet gäller också sambandet längre utbildning = högre lön. Här finns ett fint diagram som visar detta. Snittlönen per månad för dem som bara har förgymnasial utbildning ligger strax över 20.000kr, medan den för dem som har minst tre års eftergymnasial utbildning är mellan 30.000 och 35.000kr. Över 120.000kr per år extra alltså. Även med den extra skatten borträknad blir det en ansenlig summa.

Denna ekonomiska ojämlikhet till trots måste båda finansiera Sveriges högskolor och universitet. Trots att det är tre gånger mer sannolikt att ”den rikes” barn kommer utnyttja högskolan.

Skattefinansierad högskola leder alltså till en ”omvänd Robin Hood-effekt” där fabriksarbetare Bengtsson tvingas betala en del av arkitekt von Lejonhiertas barns utbildning. Orättvisan stannar inte där! Som om det inte vore nog får även fabriksarbetare Bengtssons son Anders, som valt att jobba som lastbilsförare efter gymnasiet, också betala utbildningen för sin tidigare klasskamrat Johan von Lejonhierta. Johan som efter ungefär fem år i yrket kommer passera Anders i totalt antal intjänade kronor, trots att Anders vid det laget har jobbat i tio år.

Om inte detta är orättvisa vet jag inte vad som är det. Det enda vettiga är som alltid att den som vill ha något (i detta fall en utbildning) får betala för det själv, alternativt lösa finansieringen genom kontrakt med framtida arbetsgivare, låna pengar, tigga åt sig pengar från rika släktingar eller något annat. Säkert är att det inte är vettigt att stjäla andras surt förvärvade kronor för att betala!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*