Annons

En idé

Som ett första litet steg mot en helt privatiserad utbildningskedja från dagis till universitet har jag följande förslag.

På högskoleprogram med högt antal sökande (läkarutbildning framförallt) , låt säga att snittbetyget för att komma in idag är 19.0 eller högre, dvs så gott som MVG i alla ämnen, kunde 10% av platserna säljas på auktion istället för att distribueras på vanligt sätt. Den som tillräckligt högt värdesätter att få möjligheten att bli läkare har alltså möjligheten att köpa sig en plats.

Innan ni ramlar baklänges av chock över ett så hemskt rikemansförslag, tänk på saken.

Att man köper sig en plats skulle förstås inte betyda att man köper en examen. Den som betalar in sig måste ju också klara allt som de andra måste klara. Det är bara ingången som är olika, resten är lika.

Pengarna som auktionen drar in kan gå till något bra. Antingen kan det (delvis) finansiera kurskamraternas utbildning eller så kan det gå till något annat bra inom kommunen, grundskolor eller vad man nu vill.

Att man har bra betyg från gymnasiet eller högskoleprovet betyder inte att man passar som läkare. Den som har alla attribut som krävs av en läkare, t.ex. social kompetens, stresstålighet osv, men kanske inte lyckats få MVG i historia eller idrott, kan i mitt system köpa sig en plats ändå. Chansen är dessutom stor att det finns en enorm ambition bakom de tusenlappar som måste satsas för att få en chans att bli läkare. Väldigt få skulle lägga tiotusentals kronor på en utbildning utan att ”brinna för” det framtida yrket.

Visst är det möjligt (kanske rentav troligt) att en del rika föräldrar skulle köpa in sin son/dotter på en läkarutbildning för att de vill och inte för att barnet vill, men det är smällar man får ta. Att man är rik betyder inte att man är slösaktig (tvärtom) och det är därför inte så sannolikt att pengar slösas på ett barn som ändå kommer kastas ut p.g.a. dåliga resultat.Med tiden kan de tio procenten som får köpa platser ökas stegvis för att till slut bli nära hundra. Riktigt hundra lär det aldrig bli eftersom det alltid finns ”fattiga” (relativt begrepp förstås) ungdomar som har talang och ambition och som framtida arbetsgivare därför mer än gärna vill utbilda.

Då slipper vi också det otyg som består av omotiverade människor som precis kommit ut från gymnasiet och går ”nonsenskurser” (som denna eller denna) på högskolan bara för att fördriva tid och håva in studiebidrag.

6 kommentarer tillEn idé

 • Ska din idé bara gälla höginkomstyrken?

  Och skillnaden i aktion blir ju densamma som skillnaden vad gäller summan för den som inte har pengarna.

  • På kort sikt ja, på lång sikt nej.

   I långa loppet önskar jag att ingen ska tvingas att betala för någon annans utbildning.

   Förstår inte riktigt vad du menar med det andra. Menar du att om man inte har pengar så måste man gå och fixa ett lån alternativt tigga till sig pengar eller nåt sånt? Isåfall, ja. Det har du rätt i. Men det finns ju faktiskt många som gärna lägger ner en del arbete för att få något som han/hon verkligen vill ha. Jag tror inte du är annorlunda på den punkten.

 • Jo, det säger det faktiskt.

  Det finns väldigt många i världen som har råd att köpa t.ex. en flaska Coca Cola (tar det som exempel eftersom du gillar Coca Cola så mycket 😉 ) men som faktiskt aldrig köper det, helt enkelt för att de inte vill.

  Själv röker jag inte och har följaktligen aldrig köpt ett endaste paket cigaretter trots att jag har råd. Att ha råd med X betyder ju inte att man automatiskt köper X.

  Att ha en passion och intresse för medicin och människokroppen är inte alltid (förmodligen sällan) direkt kopplat till ett konto med många siffror. Däremot finns då möjligheten att samla in de pengar som krävs för att vinna en plats på läkarprogrammet, kanske genom ett lån eller på annat sätt. Möjligheterna är många.

  • Inser du inte bristen i att jämföra att välja om en ska köpa en flaska cola för knappt en tjuga eller inte med välja att hosta upp förmodligen åtskilliga tusen för en plats på läkarutbildningen?

   Och vad gäller att ta ett lån, kommer bankerna att bevilja ett lån till någon som inte har en inkomst?

   • Det är stor skillnad i belopp men liten skillnad i ”aktion”. Någon köper något. Varför? För att det är värt mer för personen än vad denne får betala. Som alla transaktioner.

    Banker (i en fri marknad) lånar ut pengar där de förväntar sig att tjäna på affären. Någon som har noll inkomst nu men stor inkomst om 6-7 år kan mycket väl vara värd att låna ut pengar till. Varför tror du banker (eller framförallt riskkapitalister) lånar ut pengar till nystartade företag som knappt har några inkomster?

 • ”Den som tillräckligt högt värdesätter att få möjligheten att bli läkare har alltså möjligheten att köpa sig en plats.”

  Nej, den som har pengar har möjlighet att köpa sig en plats. Det säger ingenting om hur högt en värdesätter möjligheten jämfört med andra, bara att en har råd att konkurrera ekonomiskt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*