Annons

En kungamördare

Jag är lite svag för såna som tar till våld mot de ännu mer våldsamma översittarna. Tjurar som stångar och stampar på tjurfäktare väcker alltid min blodtörstiga reptilhjärna. Likaså kungamördare.

Kan inte låta bli att dra på smilbanden vid tanken på att tyrannen som får folk avrättade och fängslade plötsligt är liten och försvarslös. Som en fet mygga vars liv får ett våldsamt slut medan den suger näring ur sitt offer. Han som kan knäppa med fingrarna och få vad han vill, ståendes i vimlet på en fin maskeradbal och – PANG – plötsligt är allt slut.

Vi lever i en annan värld nu. Att mörda kungen skulle självklart inte göra någon skillnad för gemene man, han är trots allt bara en symbol. Inte ens en viktig symbol. Att mörda statsministern är lite värre men skulle inte heller vara någon omvälvande händelse för själva ”riket”. Vice statsminister skulle ta över, några extra miljoner skulle skjutas till polisens budget och övervakningssamhället skulle antagligen bli ett par snäpp värre. That’s it.

Det vi istället kan göra idag är att strunta i dem. Översittarna alltså. Den politiska klassen. Vi har många saker som inte fanns på 1700-talet som gör att icke-våld är ett mer gångbart alternativ. Vi har internet för avancerad samordning, vi har bilar för snabb och smidig förflyttning, vi har mobiltelefoner för omedelbar kommunikation oberoende av plats. Vi kan, med lite vilja och lite besvär, leva i stort sett helt utanför deras värld.
Tjänster och gentjänster, svart betalning (gärna i ädelmetaller), smuggling, diskreta små avdrag i deklarationen… Det finns mycket vi kan göra för att svälta monstret, bara genom att minska intäkterna! Sen finns förstås en uppsjö av sätt att öka utgifterna för en ännu större effekt. Det är förstås många som klagar när man förespråkar såna här saker. ”Det kommer bara leda till höjda skatter för oss hederliga medborgare!” Jaha… Sluta betala skatt då?!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*