Annons

Kameraförbud = rättssäkerhet?

Fram till nyligen visste inte jag att det råder kameraförbud i rättssalar, men så är det alltså. Under en rättegång får inga ”utomstående” filma eller spela in ljud. Luktar lite Östtyskland 1987 va?

Förbudet har funnits sedan 1942. Det innebär i mitt tycke en stor rättssäkerhetsrisk för såväl åtalade som målsägande. Ingen annan än de som befunnit sig i rättssalen under rättegången kan ju veta vad som hänt där inne. Om något inte ”gått rätt till” finns inte mycket att göra. Du kan förstås gå till nån tidning eller så men hur ska du kunna bevisa något av det du säger? Jag kan mycket väl ha fel nu men jag tror inte att inspelningar från rättegångar går under offentlighetsprincipen, så om ingen ansvarig vill att det ska läcka ut är du helt försvarslös.

Jag förstår att det kan vara känsligt att t.ex. visa vittnen eller våldtäktsoffer (finns trots allt stor risk att man skäms över en sån sak, helt i onödan förstås) men det finns inget som hindrar att dessa t.ex. sitter i ett ”bås” som blockerar insyn från åhörarplats. Med modern teknik är det heller ingen svårighet att förvränga rösten i realtid med hjälp av en mikrofon, en dator och en högtalare… Den som vill veta vem ett vittne eller offer är kan redan idag helt enkelt besöka rättegången och få reda på det den vägen, eller begära ut protokoll från den aktuella domstolen i efterhand. De gånger det gäller extra känsliga saker hålls redan idag rättegången med ”lyckta dörrar” (för det låter ju så fint med gammaldags språk) och då per automatik utan mobilkameror t.ex.

Det finns något att kämpa för här: pressfriheten. Låter vi staten stänga ute kameror från vissa ställen kan det lätt bli fler. Nu har det trots allt gått 60 år med inspelningsförbud i rättssalar men med ”terrorhotet” finns en joker att dra fram så fort man vill förbjuda det på andra ställen. Att vi har relativt hederliga domare, nämndemän osv jämfört med många andra länder är visserligen en förmildrande omständighet, men hur vet vi att det alltid kommer vara så? Ge staten ett lillfinger i taget så har vi till slut ett ”1984” eller ”V for Vendetta”-samhälle på halsen.

Detta är för övrigt ett utmärkt tillfälle för civil olydnad på ”instegs-nivå”. Funderar själv på att besöka nån slumpmässig rättegång i Västerås vid tillfälle och filma (live-streama!) från åhörarplats. Man blir antagligen utkastad ganska snabbt och omilt, men det kan i alla fall jag leva med, kanske du också?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*