Annons

Minderåriga som röker/snusar

Det är förstås ett hälsoproblem. Men vems problem är det?

Är det tobaksförsäljarens problem? Har han ett ansvar för att mina framtida barn inte ska röka eller snusa? Eller dricka öl för den delen.

Absolut inte.

Det är förstås mitt barns problem och i viss mån (minskande i takt med att barnet blir äldre) mitt eget. Jag som förälder får göra mitt bästa för att övertyga barnet om att det här med cigaretter och snus är fruktansvärt onödigt. Notera, onödigt. Att komma med skräckhistorier och myter gör mer skada än nytta om syftet är att få barnet att låta bli. En sansad diskussion om för- och nackdelar, fakta, statistik, beräkningar på vad det kostar och vad man kan köpa istället osv, det är så man övertygar någon. Inte genom att säga saker som ”röker du får du garanterat cancer och dör innan du är 50!” eller ”dina lungor blir svarta efter tre cigaretter!” eller ”om jag ser dig röka så ska du få så mycket stryk så du inte vet vad du heter!”.

Det är precis samma sak som gäller för överdrivet godisätande, öldrickande, haschrökande, heroininjicerande m.m.

Det viktiga här är att ”Turkkiosken” (som jag tror finns i de flesta orter i en eller annan variant) inte har något ansvar för att övertala ditt barn att avstå från snus eller cigaretter. Det är DU som får försöka se till att det inte lockar tillräckligt mycket, att nackdelarna vinner över fördelarna, att viljan att röka eller snusa inte finns där. Och det borde inte vara så svårt så länge ditt barn är ”normalbegåvat”. Det är helt enkelt väldigt onödigt att röka och snusa. Vilket gör det så mycket lättare att övertyga någon om det, utan att använda ”skräck-argument” eller ljuga.

Notera också att röker du själv så får du helt enkelt räkna med att dina barn kommer göra det om de inte råkar vara ovanligt smarta. Så funkar vi människor. ”Gör som jag säger, inte som jag gör” funkar nästan aldrig.

Som ni kanske märker är jag negativ till en lagstadgad åldersgräns för tobak (ja, faktiskt åldersgränser överhuvudtaget), något som dock inte betyder att jag inte vill ha några åldersgränser. Jag tycker helt enkelt att (självklart i mina ögon) för att ett utbyte ska genomföras måste båda parter göra det frivilligt. Det betyder att den som säljer cigaretter får bestämma själv vilka han säljer till. Sen kan han själv välja att diskriminera människor yngre än 18 år, äldre än 18 år, syrianer, muslimer, asatroende, stockholmare, göteborgare, människor som haltar eller blinda. Eller ingen!

3 kommentarer tillMinderåriga som röker/snusar

  • Persson

    Även jag är en smula kluven. Håller med om att tobakshandlaren själv bör få bestämma vem han ska sälja och inte sälja till. Dock kan jag inte hålla med om att det skulle vara onödigt att snusa. Att snusa är najs!

  • Kalleballe

    Jag är kluven i frågan, faktiskt inte ägnat särskilt mycke tanke åt just åldersgränser. Personligen anser jag nog att åldergränser är något bra, även om det inte fungerar deluxebra i de flesta sammanhang. Tror att många avstår att sälja till allt för låga åldrar just pga åldersgränsen, fast å andra sidan är kanske inte efterfrågan på öl och tobak särskilt stor hos 11-åringar. Finns mängder av föräldrar som köper ut åt sina barn, och även deras kompisar, i detta fall är inte åldersgränsen något dåligt, utan föräldrarnas inställning något man bör försöka göra något åt. Anser nog också att man inte bör kunna välja helt fritt i för ung ålder, då risken är större att man gör ett dåligt val, även om 18 inte är mycket bättre än 16 eller 14 mentalt, så är åtminstone kroppen lite mer utvecklad och man tål de dåliga valen lite bättre.
    Mer korrekt information är förhoppningsvis lösningen på de flesta problemen i världen. Tänk vad lättsamt om sanningen om allt kom fram, vad mycket lättare det vore att agera korrekt i livet.

  • Håller med till 110%. Förbud skapar dessutom spänning kring något, och unga människor älskar spänning

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*