Annons

Moralpaniken lever vidare…

Är man 14 år ska man inte gilla det där ni vet…det där lite hemska och snuskiga…det där som inte gud gillar…det som helst av allt bara borde göras av vuxna vid ett fåtal tillfällen i livet och då enbart i reproducerande syfte.

Till och med att man är 14 år och 364 dagar gammal är alla former av sexuell aktivitet (parvis eller kanske fler) inte bara omoralisk utan rentav förbjuden i lag! Dagen efter – helt okej.

Man kan ju undra ibland hur det egentligen blev med den där separationen mellan stat och kyrka…

Blotta tanken på att två 14-åriga killar som fått…”göra det hemska”…med en 16-årig tjej skulle vara ”offer” är horribel. Likaså om det vore tvärtom förstås, två 14-åriga tjejer och en 16-årig kille. Det finns inga offer i den ekvationen. Inget brott har begåtts. Likväl åtalas nu en sextonårig tjej. Även om hon skulle frias, vilket jag verkligen hoppas, så kommer hon att få leva med att ha varit en åtalad sexbrottsling. Låt oss för hennes skull hoppas att inte de som rabiat skriker efter ”sexbrottslingsregister” får sin vilja igenom!

Jag känner mig själsligt våldtagen av att staten blandar sina äckliga små fingrar i folks privatliv. Vem ska jag anmäla?

27 kommentarer tillMoralpaniken lever vidare…

 • johan

  tycker allt detta låter väldigt barnsligt! som sagt som förra skrev! om det inte var något våld eller tvång i det hela så finer jag inga fel! niklas jag tror du säkert själv har varit 14år och det var ens största dröm att få ha sex med en tjej. eller kanske var du en fet tönt som fick sitt första hårstrå vid 17? därför hackar du på andra elr?

 • Go Niklas!

  HAHAHAHAHA pedofili? OFTA man kan kalla en 16åring för pedofil.. Hon kanske fyllde 16 dagen innan, och dem 15 i januari. Jävlar, det behöver inte vara så himlans stor skillnad mellan dem. Om båda vore 14 hade det vart ok, om tjejen är över 15 och killen under har jag alltid fått höra att det är ok också.. Men.. Jag vet inte, dock vet jag att många fler än ni verkar tro, förlorar oskulden runt 13års ålder. Det låter fruktansvärt, men ack så sant. Tror knappast heller att hon har tvingat dem. Ge upp för fan! Tycker synd om tjejen..

  Pedofili.. TSSS

 • lolpg

  Jag tycker att detta är rent skitsnack, som om en 16-årig tjej skulle ”tvinga” sig till sex av 2 14åriga pojkar, en sak är om det vart bdsm, men detta är ju löjligt, va e de för efterbliven förälder som anmäler en flicka för det? å hur har man mage till det?

  • lolpg

   Glömde en grej, såtr i artikeln att ”16-åringen anser inte att hon gjort något brottsligt.”

   Nu undrar jag vem fan gör det?

   • Hahaha nä det är nog inte många som anser det.. =)

    Kan nog vara många föräldrar (läs mammor) som tror att ens 14-åriga son fortfarande är en liten gullepojke som aldrig skulle göra något sånt frivilligt och därför tror att det varit tvång inblandat… Det är min teori..

 • birger

  Snyggt att du sitter och försvarar pedofili, riktigt skrämmande,och alla skriver om hur dom 13 åriga pojkarna inte mår dåligt, vad vet ni om det, hade det varit en 16 årig kille som hade sex med två 13 åriga flickor hade han också blivit anmäld och folk hade fan kastat sten efter han, kallat han våltäcksman och pedofil.

  • Många tycker säkert att det vore värre om det var en 16-årig kille och 14-åriga tjejer, tyvärr. Det vore det förstås inte.

   Däremot förstår jag inte hur du får det till att jag skulle försvara pedofili?

   En pedofil är en vuxen person som är sexuellt attraherad av prepubertala barn – en 14-åring är inte ett barn i den meningen.

   • birger

    13 år va dom, är man inte ett barn då?. jag vet inte om du är pedofil eller inte men om man läser vad du skrivit så tror jag det är en rätt stor chans att du är det. Vem vet jag kan ha fel.

    • 14 har jag läst men okej, vi kör på 13 då. I artikeln du länkar till står det visserligen 13 år och yngre om du tar det ur sitt sammanhang, men egentligen står det så här:

     ”prepubescent children (generally age 13 years or younger, though onset of puberty may vary”

     Det är alltså ”generellt” 13 år och yngre, men det avgörande är inte åldern utan om människan har påbörjat den pubertala utvecklingen. Det finns inte så väldigt många 13-åriga tjejer som är helt ”outvecklade”, men bland killar är det nog vanligare. Hur som helst tycker jag att du töjer begreppet pedofil rejält när gärningskvinnan bara är tre år äldre…

     Att du ”kan ha fel” är dagens understatement…

 • Micke

  Så länge inget hot eller våld har förekommit och allt skett på frivillig basis, så varför inte låta dom utforska varandra… om skydd används.

  Sen så vad beträffar att en mamma anmält det hela, överbeskyddande och drar en lögn? spekulationer osv… dom kan ju haft oskyddat sex och vill då göra pojkarna fria genom att säga att det var ofrivilligt?

 • Micke

  Tro mig, de där pojkarna hade inget emot att ha sex med den tjejen. För det första så är det två tonårspojkar som precis har genomgått en stor förändring i både liv och kropp, jag tror att alla här vet hur man tänker i den åldern och för det andra så är det inte dom själva som har anmält flickan utan det är deras föräldrar eller snarare en utav dom.

  Jag tycker synd om flickan som tvingas stå ut med allt detta och det bara på grund utav en lag som säger att en tonårspojke/flicka med näst intill bara en sak i tanken inte får ha sex. ”Barn” har sex hela tiden, ålderskillnaden kan vara både stor och liten ändå kommer det inte in någon anmälning men när en trångsynt och bitter förälder får veta så kommer det en anmälning vare sig barnet vill eller inte.

 • Robban 275

  Såna här case får mig att fundera över vad för slags människor vi har inom domstolsväsendet. Dags för en föryngring där kanske?

  Har inte hela storyn klar för mig, men det känns inte som om våra lagar är stiftade för att fälla en 16-årig tjej som haft sex med två 14-åriga killar.

 • Nyfiken

  Värst vad ni bråkar! själv är jag 16 år, och jag tycker, precis som många fler, att det pedofili är sjukt! fast däremot är det väl ingenting om en 16-årig flicka har sex med två 14-åringar? jag menar, herregud! när jag var 14 drömde jag bokstavligen talat om att ha sex med en tjej!
  Men som sagt, en lag är ju, till trots, en lag – och det finns verkligen ingenting som säger att det blir lagligt bara för att de är i likadana åldersgrupper.
  Det är lite synd att till och med något så heligt (ja, eller? det finns ju ingenting mer heligt än samlag, ändå ;)) som sexuellt umgänge skall ha så här stor inverkan på allting! jag menar – tänk efter, när du själv var 14 år.. påstår alla ni hypokritiker att ni självmant skulle ha tackat nej till sex? Haha, det låter rimligt! 🙂

 • Bserrwisser

  Artikeln indikerar att det inte handlar om frivilligt sex. Inlägget plus kommentarerna saknar därför relevans.

 • Calle

  Man tror inte det är sant när man läser det, stackars flicka! Jag tror inte att pojkarna mår dåligt för att dom fick sin vilja igenom! Är dom i samma ålder så låt dom hålla på för f-n!!

 • Mr Law

  Jag får skriva under psedonym, då jag – enligt de farhågor som Niklas visar upp – inte vill ”figurera” i en massa kommentatorsfält; staten, liksom arbetsgivare, är något för nyfikna för att det ska vara värt det.

  Niklas är, emellertid, lite väl pragmatisk; om han läser praxis kommer han ganska snart finna att lagens tillämpning inte är så svart-vit som han försöker framställa den. Omvänt – även domstolen har i praxis tagit hänsyn till annat än ”åldern på papperet” vid sin bedömning. Att hon är tjej, torde dock, i motsats till vad hennes advokat (givetvis) vill få det till inte ha den minsta betydelse. Framförallt inte principiellt.

  //Nyexad jurist

  • Jag vet att det finns ett visst svängrum och att hänsyn brukar tas t.ex. till liten åldersskillnad osv. Det jag tycker är hemskt är att det ö.h.t. finns lagar om detta! Sexuellt tvång är redan förbjudet, precis som det borde. Men när alla inblandade är med frivilligt borde det kunna stoppas före åtal. Inte bara på moralisk grund – det kostar ju pengar också. Och jag har ingen lust att betala för att åklagare, poliser, försvarare m.fl. ska lägga sin tid på sånt här.

   • Mr Law

    Jag förstår din poäng Niklas, och den återfinns nog också – om man letar – bland flertalet jurister. Jag vill alltså påpeka att jag inte ”tycker att du har fel” (det vore vansinnigt pretentiöst!) – men, jag ser saken lite annorlunda än du – och säkerligen många med dig- gör.

    För mig handlar den paragraf du syftar på inte om någon ”lagregel”, utan snarare en ”bevisregel” – sådant får emellertid inte förekomma bokstavligen i straffrätt av flera skäl. Här saknas emellertid plats att redogöra för dem. Ibland uppfylls inte dessa skäl och det finns då såväl möjlighet som anledning att gå ifrån regleringen (detta kan man diskutera i all oändlighet, men jag gör det lite kort nu!)

    Hur som helst, det kan vara svårt de gånger det är ”uppenbart fel” för domstolen att få tillräckliga bevis av en åklagare, men – det vore moraliskt förkastligt (oj – jag ser redan hur kommentarerna svallar iväg – men, det ska vara moral i tämligen smal mening – vad det nu innebär) att inte döma killen/tjejen som begått handlingen. De gånger kan man döma på grunden av utnyttjande och alla är nöjda och glada med det. Det blir således lite enklare, men – personen måste ju samtidigt ha nått upp till kravet för ”utnyttjande”.

    Så. Jag förstår din frustration – men, den riktas mot ”lagtexten” och inte dess tillämpning. Och, tränger du dig in lite närmare i juridiken så kommer du återfinna dålig (ibland undermålig!) lagtext om och om igen. Lagstiftare är också människor. Lagtexten är upp till domstolarna (i synnerhet Högsta domstolen) att tolka, och då brukar det sällan bli så tokigt. Tvärt om är vi för det mesta väldigt nöjda med det.

    Jag hoppas jag lyckats förmedla min poäng, som kanske kan nyansera din något! 🙂

    • Jag tror jag förstår hur du menar/tänker men våra meningar går isär redan innan en lag skrivs ner på papper. Jag skulle helst inte ens vilja att det fanns någon ”rikets lag” utan endast ett fåtal lokala lagar där s.k. sunt förnuft får råda där ingen lag finns. Ganska långt från där vi är idag och förmodligen rätt svårt att föreställa sig, men synpunkter på det (syftar då inte bara på dig Mr Law) går ifrån ämnet och kan tas på annat ställe, kanske i forumet. =)

     Tack för dina seriösa och trevliga kommentarer! En trevlig omväxling från de flesta som brukar komma efter inlägg om ”heta” ämnen.

 • Adam

  Kan inte annat än hålla med dig Niklas. Jag var även under intrycket att det fanns antingen prejudikat eller ett undantag i lagen för personer med låg åldersskillnad.

 • AE

  Har man sex med någon under 15 år så har man sex med barn, och det är straffbart. Tycker inte man ska fria någon bara för att den andra råkar vara ett par år äldre bara. Hon har brutit mot lagen och får stå sitt kast.

  • Vad skönt det ska bli om det blir förbjudet att någonsin ha kallat sig AE i en bloggkommentar, då får du stå ditt kast och ta straffet, lagen är lagen och den har alltid rätt eller hur?

   Man är alltså ett barn fram till exakt 23.59 kvällen innan man fyller 15, minuten efter är man inte längre ett barn?

   • sven

    När ska man dra gränsen då hade du tänkt dig ? hur barnet ser ut ? eftersom man tydligen inte ska gå efter ålder då ca 15 men 13 går också bra ?

    • Någon

     Visserligen, men domstolen brukar ju vanligtvis i vilket fall lägga ned den typen av åtal.
     Vad är sedan risken att pojkarna farit illa? Två killar och en tjej, där då tjejen begått ett brott. Magkänslan man får är ju inte riktigt så där illa.
     Låt folk knulla! Annars kan man flytta till Kongo där man endast får idka sexuellt umgänge när man är gift om man inte gillar att folk i ens närhet håller på.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*