Annons

Narkotika och narkomanvård

Detta var titeln på nåt slags seminarium eller vad man ska kalla det, några små föreläsningar, som jag såg i eftermiddags på Kunskapskanalen (nördvarning på mig?).

En föreläsning var speciellt intressant tyckte jag. Det var Mats Berglund från Lunds Universitet som berättade om en studie han hade gjort tillsammans med någon eller några andra om överdosering hos heroin(miss)brukare, hann inte se var men gissningsvis i Lund. Jag missade början av föreläsningen.

Hur som helst, genom intervjuer med ett rätt stort antal heroinister hade man bl.a. upptäckt att av alla överdoseringar (med medvetslöshet som följd) ringdes 112 bara vid ungefär 30% av fallen. Att inte göra det är förstås mycket irrationellt eftersom ambulans till sjukhus är ett ganska säkert sätt att överleva. Nu var det istället så att ca 30% av ÖD:arna ledde till dödsfall. Den där sista tredjedelen klarade sig antingen genom ren tur eller att övriga närvarande utförde hjärt-lungräddning. Jag funderar så smått på hur siffrorna skulle se ut om det var lagligt att använda heroin. Detta var inget Berglund tog upp, men rent intuitivt känns det som om villigheten att larma vid överdos vore högre om man inte riskerade böter och/eller fängelse.
Jag vet inte hur det ser ut i praktiken men jag kan tänka mig att man från sjukvårdens sida oftast INTE kontaktar polisen i såna fall, men jag är inte alls säker. Har inte direkt testat… Dock händer det säkert ibland, och det är ofta nog för att man ska ta en funderare innan man kontaktar SOS.

Vet inte hur många gånger jag läst starka uppmaningar på Flashbacks ”drogakuten” om att inte ringa 112 förrän man är säker på att det är riktigt allvarligt…

Det tål att tänkas på.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*