Annons

Portugal.

Det är det enda som behöver sägas i den här frågan.

Sedan 2001 har alla droger varit avkriminaliserade i Portugal. I praktiken innebär det att den som blir påkommen med mer knark än vad som krävs för 10 dagars ”normalanvändning” måste söka vård, eller nåt sånt. Kan inte ordagrant vad lagarna säger, men i det stora hela är det vad det går ut på.

Du kan alltså gå runt med ett par gram heroin i fickan utan att behöva oroa dig över att hamna i fängelse. Redan där blir många människors livskvalité betydligt högre.

Att Maria Larsson gillar sagor och otäcka fantasier vet vi redan, hon är ju Kristdemokrat. Ändå hade nog den allmänna reaktionen blivit ganska annorlunda om hon hade ägnat debattutrymme i Expressen till att med bibelns stöd argumentera för ett förbud mot homosexualitet eller att införa morgonbön i alla svenska skolor. Alla tre exemplen har lika stor koppling till verkligheten. Ingen.

Runt användningen av cannabis florerar uppfattningar och ryktesspridning om att drogen skulle vara mindre farlig.

Mindre farlig än vad? Mindre farlig än nikotin? Definitivt! Mindre farlig än alkohol? Tveklöst! Mindre farlig än kokain? Absolut! Mindre farlig än hallonsaft? Troligen inte.

Det finns gott om forskning som visar att såväl alkohol som nikotin är betydligt farligare än cannabis både vad gäller giftighet (där är det pinsamt stor skillnad) och beroendeframkallande egenskaper.

Jag hoppas verkligen att Kalifornien legaliserar cannabis! Det vore ett stort steg framåt i den i övrigt minst fria (enligt många iaf) staten i USA. Även om det vore ett steg framåt är det förstås mycket sorgligt att vi ”undersåtar” låter oss styras såpass mycket. Att få föra in vad man vill i sin egen kropp borde inte vara någon stor grej, men det har blivit så av någon anledning. Är inte det ganska sjukt? Att ”vi” ser det som helt naturligt att ett gäng människor vi inte känner ska sitta och bestämma vad vi får och inte får äta/dricka/andas in/injicera?

Minister Larssons generalfel är att hon verkar tro att en legalisering gör att användandet kommer öka dramatiskt. Ingenting tyder på det. Användandet av just cannabis är redan idag stort. Alla som är intresserade av att testa gör det även om det är olagligt. Risken att åka fast är väldigt liten så länge man inte går ut och röker på stan, så att det är olagligt gör varken till eller från vad gäller antalet brukare. Det enda förbudet gör är att tillföra enorma inkomster till kriminella gäng och lokala småbrottslingar. Det leder även till en hel del inbrott, rån och stölder eftersom priserna på olagliga saker blir så höga.

Bara en sån sak som att liksom Portugal legalisera innehav av små mängder (försäljning är förbjuden) samt hemodling av cannabis ”för husbehov” skulle göra mycket gott. Om dessutom de miljoner (förmodligen hundratals miljoner per år) som idag spenderas på drogbrottslingar i form av poliser, rättegångar, fängelseplatser osv kunde styras om till behandling av missbrukare (lär er skilja på brukare och missbrukare) så skulle vi ganska snabbt ha ett betydligt trevligare samhälle. För att inte tala om hur mycket trevligare det skulle kunna bli att gå på stan en lördagkväll OM nu Maria L’s farhågor besannas och många byter alkoholen mot cannabis. En massa lugna glada människor istället för uppvarvade och aggressiva.

Ni som röstar 2014, snälla – rösta inte på Kd…

5 kommentarer tillPortugal.

 • Mike

  Legalisera.

  På tiden fanimig

 • ErikaLinnea

  Nej, Penumbra, livskvalitet är att vara en fri människa som själv avgör vilka substanser du berusar dig med.

  Att anklaga någon för barnsliga och befängda resonemang när du själv är så ohyggligt infantil är i bästa fall skrattretande.

 • ”Du kan alltså gå runt med ett par gram heroin i fickan utan att behöva oroa dig över att hamna i fängelse. Redan där blir många människors livskvalité betydligt högre”

  Jaså, så livskvalitet är att bruka heroin utan att behöva oroa sig för straff? Heroin ger inget livskvalitet. Ingen annan narkotika heller. Du menar att om folk går omkring påtända så får vi ett ”mycket trevligare samhälle”. Man undrar om du vet vad du pratar om.

  Du för ett befängt och barnsligt resonemang. Portugal har inte löst drogproblemet, bara gjort livet lite bekvämare för knarkarna.

  • Nej, heroin i sig ger ingen livskvalité (i långa loppet åtminstone), men det lär väl ändå vara skönare att skjuta heroin UTAN att oroa sig för att bli inlåst än att göra det OCH oroa sig för att bli inlåst? Det är så jag menar.

   Vad menar du med att folk skulle gå omkring påtända? Det gör många redan idag. Med risk för att åka fast och allt vad det innebär.

   Portugal har kanske inte ”löst drogproblemet” men gått ett stort steg på rätt väg. Hur tycker du man borde göra då? Hårdare straff?

  • Det handlar också om att man ska våga söka hjälp utan att behöva mista sitt arbete och sin frihet, och få hela samhället att betrakta en som den absoluta lägsta sortens människa. Förbudet för _inget_ gott med sig, för någon. Jo, för knarkbaronerna som älskar det höga priset

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*