Annons

V for Vendetta

Igår kväll såg jag denna smått fantastiska film!

Jag misstänker att jag är en av de sista som ännu inte hade sett den. Vet inte varför, tror att jag tänkte att det var nån vanlig tråkig actionfilm eller så. Namnet låter lite Bruce Willis-pangpang. Ack så fel.

Har någon missat den – rätta till ert misstag!

Lite kort handlar den om en frihetskämpe (det som i mainstream-media och från politiker benämns ”terrorist”) i nån slags snar framtid eller alternativ nutid. Storbritannien har blivit ett ännu värre storebrorssamhälle än det redan är, med nattligt utegångsförbud, statligt styrd TV osv. En riktigt totalitär stat helt enkelt. Där finns nu vår hjälte ”V” som drar igång en hejdundrande kamp mellan folket och staten a.k.a. den politiska klassen.

Från och med nu kan det komma ”spoilers”, så ni som inte sett filmen – läs vidare på egen risk! Men gå helst och se filmen nu direkt.

Om jag ska nämna något jag inte gillar med filmen så är det V’s överdrivna kärlek till våld. Folk mördas till höger och vänster, vilket jag ju helst vill undvika. Dock ser jag det inte som någon omöjlighet att det till slut kommer till den punkt där våld mot staten kan bli acceptabelt och kanske rentav ett måste.
Tyckte heller inte att det var speciellt schysst att låsa in och tortera tjejen…

Något jag däremot verkligen gillar är taktiken att förvirra fienden genom att dela ut ”V-masker” till en massa människor! Är även ett stort fan av idén att ”kapa” statens kommunikationskanaler för att sända ut sitt eget budskap, och att berätta den enkla sanningen så att folk inser hur saker och ting ligger till. Något som även används med framgång i ”Atlas Shrugged”/”Och världen skälvde”.

Sammanfattningsvis är jag förvånad över att en film som denna inte fastnat i någon censurmyndighet, och ännu mer förvånad över att den gjorts i Hollywood. Positivt överraskad alltså.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*