Annons

Vermont – en krigszon?

Vi snackar skjutvapen nu. Farliga saker. Inget som bör hanteras av gemene man. Eller? För mitt höga nöjes skull har jag tittat på lite statistik i frågan.

Vermont har USA’s liberalaste vapenlagar, vilket inte vill säga lite. För att köpa vapen krävs visserligen att man inte är straffad för något grovt brott, men för att bära vapen på offentlig plats, oavsett om man bär det dolt eller öppet, krävs bara att man är 16 år. Den som är yngre än 16 år måste ha förälders tillåtelse. I praktiken kan alltså en 5-åring fullt lagligt bära runt på en pistol om han/hon bara orkar lyfta den.
I Sverige krävs licens (inte för luft-/kolsyrevapen) vilket i sin tur kräver, för pistol/revolver, att man är 18 år, har medlemskap i skytteklubb (och varit medlem i sex månader), har klarat ett skytteprov. Alternativt kan man få licens för jaktvapen och då krävs avklarad jägarexamen istället för skytteklubbsmedlemskap. I båda fallen krävs också att man är ”laglydig och skötsam”.

Syfte
En jämförelse mellan ett politiskt/geografiskt område som har väldigt lösa vapenlagar och ett som har ganska/väldigt restriktiva vapenlagar. Finns någon korrelation som tyder på att mer lättillgängliga vapen ger mer eller grövre brottslighet?

Metod
Officiell brottsstatistik från Vermont och Sverige för 2008 har jämförts. Antal brott per 100 000 invånare har räknats fram med siffror från Wikipedia (Vermont, Sverige). Antalet invånare har avrundats till 621 000 respektive 9 373 000 vid beräkningen (dvs antal brott delat med 6.21 resp. 93.73 ger brott/100 000 invånare).

Resultat

Mord/dråp per 100 000 inv:
Vermont 2.74 – Sverige 2.23

Våldtäkter per 100 000 inv:
Vermont 31.72 – Sverige 58.12

Rån/grova rån per 100 000 inv:
Vermont 14.33 – Sverige 95.08

Inbrott per 100 000 inv:
Vermont 546 – Sverige 1019

Bilstöld per 100 000 inv:
Vermont 93.56 – Sverige 298.07

Slutsats/Diskussion
Mord/dråp är 22.9% vanligare i Vermont. Stoppar vi där ser det onekligen illa ut för vapenkramarna. Men resten av listan ser annorlunda ut.
Våldtäkter: 83.2% vanligare i Sverige, rån och grova rån: 663.5% vanligare i Sverige, inbrott: 86.6% vanligare i Sverige, bilstöld: 318.6% mer vanligt i Sverige.

Kan vi dra några slutsatser av detta? Kanske inte. Det är osäkert om brotten klassas på exakt samma sätt. Det som kallas rån i Sverige kanske kallas stöld i Vermont osv. En svensk våldtäkt kan vara i stort sett vad som helst mellan brutal överfallsvåldtäkt och helt frivilligt sex mellan en 14-årig tjej och en 19-årig kille, något som förmodligen inte gäller i Vermont.
Men låt säga att trots att siffrorna kan vara överdrivna stämmer ändå tendensen eftersom den är överväldigande.

Den här jämförelsen visar att en stor mängd vapen i händerna på ”vanliga människor” är avskräckande mot i stort sett alla vålds-/egendomsbrott förutom mord och dråp. Dock säger statistiken inget om bakgrunden till dråpen, och det känns inte helt långsökt att en del är i självförsvar. Självförsvarsdråp torde vara vanligare där sannolikheten är högre att t.ex. ett rånoffer är beväpnat.

Böter och fängelsestraff i all ära men få saker är nog så avskräckande som möjligheten (eller rentav troligheten) att det tilltänkta offret har en pistol i fickan eller i sovrummet. På samma sätt är det nog inte speciellt lockande att försöka råna en bank där hälften av kunderna har en fullt synlig revolver. Eller att försöka våldta en tjej som med en enkel handrörelse kan avsluta ditt liv.

Som sagt, det kan vara en haltande jämförelse av flera skäl, samt att det handlar om ett väldigt litet urval, men om vi bara kollar på Sverige och Vermont är det tydligt: frihet att bära vapen ger lägre brottslighet!

6 kommentarer tillVermont – en krigszon?

 • Fredrik

  En helt meningslös jämförelse. Den största staden i Vermont är väl ungefär lika stor som Motala. Du borde fundera lite på det här med kausalitet och korrelation. Man skulle lika gärna kunna hitta statistik på att det dricks mer kaffe i Sverige än i Vermont och då dra slutsatsen att kaffe leder till brottslighet. Om du vill använda statistik på ett trovärdigt sätt ska du inte börja med slutsatsen och sen hitta data. Däremot så finns det massvis av forskning som visar att varken hårdare straff eller liberalare vapenlagar skulle minska brottslighet. Allvarligt, vem kan 2013 tro att USA:s hårda straff minskar brottsligheten? Man kan vara för dem ändå, men av andra skäl.

  • Ja, den är ganska meningslös, men hur ska man nånsin kunna göra en vettig jämförelse mellan olika områdens vapenlagar och brottslighet?
   Du påstår att det finns forskning som visar att mer fria vapenlagar inte ger lägre brottslighet, men var är den forskningen och hur kan den visa det? Jag kan inte tänka mig att det går att hitta två områden där den enda variabeln är vapenlagarna. Samma sak med hårdare straff f.ö. även om jag som du inte tror att hårda straff avskräcker, åtminstone inte till nån stor grad.

 • Egentligen säger en sådan här jämförelse inte så mycket då det finns andra bakomliggande faktorer som kan påverka resultatet.

  Säg exempelvis att Vermont har färre stora städer än Sverige. Eller att Vermont straffar brottslingar hårdare. Eller att poliserna är extra vaksamma i Vermont. Eller att man har bättre säkerhet, bättre rutiner för att skydda sig från brott i Vermont.

  Alla dessa variabler är, såvitt jag vet, okända och innan man vet dessa och att man kan utgå från något som är ganska nära ceteris paribus-förhålanden, går det att tala om så grova jämförelser mellan länderna.

  Däremot går det att använda ett sådant här exempel som motbevis mot idén att liberala vapenlagar orsakar all sorts galenskap och hemskheter.

  • Nej, jag vet, det är en oduglig undersökning på så sätt. Poängen med den var som du säger på slutet att påvisa att det åtminstone inte blir ett massmördande dårhus bara för att man släpper vapnen fria.

   Och det blir det inte! 🙂

 • Klockrent, statistiken har talat! Brinner av någon anledning för denna fråga. Har ingen särskild fascination för vapen, men det känns så väldigt grundläggande att kunna försvara sig själv..

  • Visst är det grundläggande! Rätten till självförsvar är viktig. Vi ska inte behöva lita på att polisen kommer och tar hand om alla brottslingar, för det gör de bevisligen inte. Speciellt om man rör sig norr om dalälven.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*