Annons

Vi kan bara hoppas…

Hoppas att den nya unga polischefen vågar göra det enda rätta – sluta jaga knarklangare och tillverkare.

Det skulle leda till ett näst intill ögonblickligt slut på större delen av den våg av våld, lidande och ond bråd död som sköljer över Mexiko. Tyvärr skulle det också göra att den amerikanska regeringen skulle få ett smärre utbrott av ilska, och när det handlar om amerikanska regeringar vet vi ju hur det brukar sluta. Krig eller i bästa fall stora handelsrestriktioner. Att USA skulle lägga ner ”The war on drugs” är otänkbart. Om Mexiko släppte drogerna fria skulle amerikanerna få mycket mer att ta hand om. Som det är nu får ju Mexiko på nåt vis agera förtrupp och ta en stor smäll både våldsmässigt och ekonomiskt, för att USA ska få det lite lugnare. Eftersom knarkkriget till största delen utspelas på landsbygden och i risiga förorter drabbas inte de styrande politikerna av konsekvenserna. Däremot får de sannolikt nån form av belöningar från amerikanerna som ger starka incitament att fortsätta med våldet.

Det följer det vanliga mönstret. Högst upp finns ett fåtal politiker (och eventuellt deras vänner i vapenindustrin osv) som bara tjänar på kalaset. I mitten finns t.ex. poliser, läkare och sånt som till stor del tjänar på det. Förlorarna finns i botten. Bönder som ser en möjlighet att tjäna stora pengar men mördas eller kanske får sin mark beslagtagen av staten, fattiga unga människor som luras till, eller helt enkelt får bra betalt för, att bli knarkkurirer.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*