Annons

Datalagringen

Vi närmar oss med stormsteg det stora övervakningssamhället. Bara de senaste tio åren har mycket hänt på den fronten. ”9/11” blev den stora anledningen för stater runt om i världen att både öka i storlek och lägga sig i våra privatliv ännu mer än tidigare. Jag överlåter till konspirationsteoretikerna att tro att USAs regering arrangerade hela kalaset, men nog var det praktiskt för dem, ingen snack om den saken…

Nu har vi i Sverige en myndighet som får övervaka all kommunikation i såväl kabel som radiovågor. Det får officiellt bara göras vid misstänkta grova brott så vitt jag förstått, men tror ni ärligt talat att de följer sina egna lagar?

Snart kommer våldsmonopolet hålla ännu bättre koll på vem du pratar med och när du gör det. Staten tvingar med relativt öppet hot de operatörer som verkar på den hittills väldigt fria internetmarknaden att lagra uppgifter om kundernas kommunikation under de senaste sex månaderna. Det låter väl inte helt bra om jag ska vara ärlig. En överväldigande majoritet av svenskarna tycker också att det är en dum idé, så det är tur att vi har folkstyre här i Sverige och kan stoppa såna här förslag… Jag ironiserar förstås som vanligt.

Inte har vi nåt folkstyre! Vart fjärde år har vi ett skådespel som kallas ”val till kommun, landsting och riksdag”, där vi får lägga små lappar i små kuvert och därigenom böna och be om att snälla herrarna och damerna kanske kan låta oss ditten eller datten de närmsta fyra åren. Förnedrande är vad det är.

Alltmedan vi får ett mer och mer totalitärt samhälle orkar de flesta inte bry sig. Det finns ju Bonde söker fru! Och Idol, och så småningom Melodifestivalen och vad ska Carola hitta på för tokigt den här veckan? Folket fördummas å det grövsta. Just det är i min mening nästan precis lika viktigt för den statliga expansionen som rädslan man spred i.o.m. ”9/11”. Blir riktigt sugen på att leta upp närmsta foliehatt och ta reda på hur hårt grepp våldsapparaten egentligen har om ”media”…

Vi har dock fortfarande det relativt jättefria internet! Mycket skit men en oerhörd massa saker som vida överstiger allt som någonsin sänts på TV vad gäller vettighet och viktighet. Det måste vi vara rädda om! När datalagringen drar igång är mycket förlorat…

Länkar på ämnet:
SvD1
SvD2
SvD3
Ex1
Ex2
DN1
DN2
DN3

1 kommentar tillDatalagringen

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*