Annons

Eget ansvar hos vuxna människor?

I mitt stilla sinne undrar jag om det inte är så att vuxna människor (var gränsen för vuxen ska dras är förstås en annan femma) har ansvar för sig själva och vad de gör?
Att vara militär innebär att man som yrkesmördare ska försöka undvika att bli mördad av andra yrkesmördare. Låter som ett ganska farligt jobb. Jag tycker inte militären är bästa stället att söka sig till om säkerhet är det man värderar högst…

Självklart känner jag empati för föräldrarna som förlorat sina barn. Tragiskt. Men deras söner tog antagligen en kalkylerad risk när de bestämde sig för att ”göra lumpen”. Ett litet ansvar ligger också hos föräldrarna som inte lärt sina barn vikten av icke-våld och därmed kunnat förhindra att sonen skulle vilja ha nåt med militären att göra.

5 kommentarer tillEget ansvar hos vuxna människor?

 • abc123

  Är du dum i huvudet? Självklart har organisationen som helhet ansvar för att se till att en bra säkerhet finns. Hur fan får du det till personligt ansvar när något annan skjuter på en? Detta handlar inte om olyckor som inte kunnat förhindrats, utan fullt olyckor som kunde förhindrats om regler följts.

  Sedan kan du ta ditt ”icke-våld” och köra upp någonstans där solen inte skiner, för du tror väl inte du skulle vara här utan ett ”yttre försvar”.

  • Nej.

   Absolut, jag sa aldrig att det enbart var deras eget fel, däremot har de satt sig själva i en farlig situation där såna här saker kan hända. Det är varken första eller sista gången någon dör under svenska militärövningar.

   ”Mitt” icke-våld hoppas jag kunna sprida. Du verkar dock inte vara nån som är öppen för det.
   Försvar som finansieras frivilligt har jag inget emot så länge det är just försvar. Det vi har idag ägnar sig mer åt att vara ute i världen och blanda sig i andras krig, något som avsevärt ökar risken för ”terrordåd” mot oss som bor i Sverige. Inget vidare smart sätt att försvara oss…

   • abc123

    Alla försätter sig i en farlig situation när de går utanför dörren. De kan ju på påkörda av en bil. Den ökade farligheten är något FM står för och som individen inte kan påverka. De värnpliktiga får ofta inte reda på riskerna.

    För övrigt verkar du ha en skev bild av Afghanistan. I Aghanistan finns det folk som vill bygga en demokrati och det finns fiender mot dem. Att stödja de som vill bygga demokrati och bekämpa DE ANFALLANDE TALIBANERNA kan knappast kallas fel. Det är talibanerna som är anfallarna och den Afghanska regeringen som blir angripna.

    Att säga ”vi ska inte lägga oss i” är lika blåst som är säga att det är fel att stoppa en våldtäkt.

    • Då önskar jag den afghanska regeringen lycka till och så kan du skänka pengar till alla som vill åka dit och skjuta ihjäl folk. Är det ok om jag skulle strunta i att betala för kalaset, eller borde jag slängas i fängelse för det?

     Mitt ”vi ska inte lägga oss i” baseras främst på att den svenska insatsen i afghanistan finansieras med tvång. En annan anledning är att det som jag nämnde tidigare gör att Sverige blir ett mer attraktivt mål för t.ex. självmordsbombare och liknande.

     Jämförelsen med att stoppa en våldtäkt haltar något, men låt säga att jag stoppar våldtäkten så här: jag stjäl systematiskt pengar av flera oskyldiga under flera års tid, använder en liten del av dessa pengar för att köpa en kniv, hugger kniven i våldtäktsmannens ben för att rädda tjejen och avslutar med att berätta för våldtäktsmannen i vilket hus jag bor men inte vilken lägenhet. Även där haltar det betänkligt men något mindre än att bara ”stoppa en våldtäkt”.

 • Jag instämmer helt med ”Skönt att vara polis”. Än en gång har vi samma tendens i Sverige. Föräldrar accepterar att sonen åker till Afghanistan och när det hemska händer som brukar hända i krig så lägger föräldrarna ansvaret på myndigheten. Samma tendens finns vad gäller skolan dagens föräldrar tar inget ansvar när sonen eller dottern får IG. Det är skolans och lärarnas fel. Detta är resultatet av rödsossarnas 1970-tal där daghemsfröknar visste bäst och föräldrarna inte alls. Redan på den afrikanska savannnen fanns den typ av män som sökte faran och som var nödvändiga för klanens status och uppehälle Föräldrarna bör se sina söner som hjältar som har bidragit med en humanitär insats för de kvinnor coh män som lever under en vidrig regim.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*