Annons

Ett av problemen med att gå mot det fria samhället

I många frågor finns ett fåtal som har mycket att vinna/förlora och ett flertal som inte har så mycket att förlora/vinna. Fåtalet som har mycket ”on the line” tenderar att vinna där.

Ett enkelt men galet exempel är att jag föreslår en lag om att alla svenskar måste betala en krona till mig varje år. Jag har en årlig inkomst på nio miljoner kronor att vinna på det medan alla andra bara förlorar en krona var. Jag kommer slåss med näbbar och klor för att lagen ska gå igenom, och kan utan problem satsa flera miljoner på en enorm kampanj bland riksdagsledamöterna. Jag kan lova alla 349 riksdagsledamöter 10 000kr/år om de bara röstar igenom förslaget. Då tjänar jag ändå 6 miljoner per år åt mig själv och riksdagsledamöterna tjänar 10 000kr/år mer än de annars skulle göra. En win-win situation för oss. Resten av svenskarna förlorar en krona var, något som knappast leder till stora protester.

Ett mer realistiskt exempel på samma fenomen:

Låt säga att vi vill privatisera ett bibliotek. För att göra det extra tydligt låtsas vi att alla kommunens invånare vill ha biblioteket. Vi har en kommun med exakt 10 000 invånare och bibliotekets årsbudget är en miljon kronor. För att det precis ska gå runt måste då ett lånekort kosta 100kr/år. Vem vill betala 100kr/år för något som idag är ”gratis”? Att vi redan idag betalar 100kr/år (i snitt) lär inte gemene man tänka på. Ett förslag på nåt dylikt skulle orsaka enormt motstånd hos allmänheten.

Tänker vi oss dessutom det mer realistiska scenariot att bara 33% av kommunens invånare verkligen utnyttjar biblioteket skulle det för dem kosta 300kr/år efter privatiseringen (vi tänker oss att man skulle köra med lånekort och obegränsat lånande även i privat drift). Då har vi ett läge där 33% av kommunens invånare kommer protestera högljutt och en stor del av de andra två tredjedelarna sympatiserar med dem. En del av de två tredjedelarna som inte utnyttjar biblioteket kommer onekligen se det självklart rättvisa i att var och en betalar för det den vill utnyttja, men dessa lär inte dra igång några kampanjer för att privatisera biblioteket. De kan som värst drabbas av ett oförändrat läge eller i bästa fall spara 100kr/år. Inget man ställer sig på barrikaderna för.

Hur vi kan komma förbi det här problemet är något väl värt att fundera på. Det jag tror mest på just nu är att helt enkelt försöka få framtida generationer att förstå att våld aldrig är acceptabelt och hoppas på att det synsättet till slut kommer vara så allmänt accepterat att folk vägrar lyda staten. Kort sagt, uppfostra dina barn till att bli fredliga människor. Att försöka övertyga andra vuxna eller ungdomar är förstås också bra, men det är svårare att ändra än att forma.

En sak som är säker är att det här fenomenet gör politiska aktiviteter helt fruktlösa. Samhället är idag inte moget för liberala idéer.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*