Annons

Ett bevis för människans godhet?

Eller åtminstone icke-ondska om man så vill.

Jag skulle när som helst kunna ta min vassaste kniv, gå ut på en promenad och hugga ihjäl första bästa okända människa, speciellt under dygnets mörka timmar. Att avslöja mig vore i praktiken omöjligt då offret är någon jag inte känner och jag inte förekommer i några polisregister (så vitt jag vet).

Samma sak gäller för de allra flesta. Att mörda någon okänd är i stort sett riskfritt under vissa förutsättningar, t.ex. utan vittnen. Ändå händer det nästan aldrig. Kanske en gång per miljon människor och år.

Varför låter folk bli? ”Man har ingen anledning” kan visserligen vara sant, men man har heller ingen anledning att låta bli, förutom den inre moraliska ”kompassen”.

Här hävdar jag att vi har ett bevis för att det finns en ”medfödd” känsla för moral där t.ex. ”döda andra människor” är något som helt enkelt känns fel. För psykiskt friska människor kan tilläggas.

Moral är absolut.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*