Annons

Feminism = …

… en ursäkt för att ge staten mer makt.

Gamle hederlige Molyneux kom med två utmärkta exempel på kvinnliga förebilder som feminister borde tala sig varma om om det nu skulle vara ”starka kvinnor” som var deras grej. Nu är det dock inte så utan det är ”starka stater” som är grejen.

Margaret Thatcher, den första och hittills enda kvinnan som varit ”högsta hönset” i Storbritannien. Ett ganska stort steg för kvinnornas jämlikhet kan tyckas. Utan att ha kollat upp det till 100% tror jag även att hon kan ha varit den första kvinnliga politiska statsledaren (dvs drottningar borträknade) åtminstone i det som lite slarvigt kallas ”västvärlden”. En kvinna som tog för sig och det med besked. Utmärkt förebild för alla som gillar jämställdhet. Ändå brukar hon så vitt jag märkt inte framhållas speciellt ofta. Snarare tvärtom.

Ayn Rand, en kvinna som skrev åtminstone två riktiga klassiker i romanväg och drog igång en enorm filosofisk/politisk rörelse. Detta på 40-50-talen när damerna helst skulle stå vid spisen och ha maten redo när herrn i huset kom hem från sitt arbete. Molyneux påpekar även att hon skrev sina böcker på ett språk som inte var hennes modersmål, vet inte hur stor vikt man behöver lägga vid det, men visst – det var knappast något som gjorde saken lättare.

Dessa två har en sak gemensamt, nämligen att de inte hymlade med att staten borde vara så liten och maktlös som möjligt. Inga diskrimineringslagar eller inkvoteringar där inte. Något som tydligen diskvalificerar dem från att få feministers uppskattning.

Nu menar jag faktiskt inte att ALLA feminister vill ha en riktig ”mamma-stat” som tar hand om allt och alla, däremot har det blivit så att ”feminismen” har blivit en slags ”big government support movement”. Påtvingad jämställdhet är vad feminismen i allmänhet kämpar för, och det är långt ifrån vad jag vill ha. Därför skulle det aldrig falla mig in att kalla mig feminist.

Däremot är jag för jämställdhet. På frivillig basis.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*