Annons

Frihandel?

Ett ”frihandelsområde” har per definition inget med frihandel att göra.

”Frihandel för halva världen” betyder att frihandel inte existerar.

Frihandel innebär att det inte finns några tullar, kvoter eller annat som förhindrar person A och B att göra en ömsesidigt nyttig affär, oavsett vilka varor som utbyts eller var på jorden A respektive B befinner sig.

Det vore onekligen fantastiskt bra med frihandel för att bekämpa fattigdomen i världen. Tyvärr lär det dröja innan vi är där. Åtminstone årtionden, förmodligen århundraden.

Frihandel kan nog i nån mån sägas vara den ekonomiska motsvarigheten till ”fred på jorden”. Om det inte gäller alla så gäller det inte alls.

Visst kan man töja på begreppet och säga att man kan visst ha frihandel parvis mellan vissa länder och på så vis få fram ett nät som kan kallas ”frihandel för halva världen”. Problemet är att det ändå inte ens är ”nästan” frihandel. Ta EU som exempel, det är mig veterligen det område som isåfall kan sägas ha ”mest frihandel”. Vi har fortfarande begränsningar på hur mycket av vissa varor som får säljas/transporteras mellan länderna. Vissa saker får överhuvudtaget inte flyttas från ett land till ett annat trots att det inte ens ska säljas i det andra landet.

Att säga att vi har frihandel inom EU är att misshandla begreppet till oigenkännlighet.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*