Annons

Hur dum får man bli??

Warren Buffet säger iofs inte som rubriken antyder att HAN borde betala mer skatt. Han säger att eftersom han tycker på ett visst sätt borde många fler tvingas att göra som han vill. Det är vad han säger, och det gör honom till en usel människa.

Det finns inget som förbjuder honom att ge bort sina pengar till någon som slösar bort hälften och gör något ”snällt” för den andra hälften. Jag skulle t.ex. gladeligen göra det, om han nu så gärna vill det.

Att han tar upp den osynliga pistolen och pekar den på alla andra som råkar ha tjänat pengar (oftast genom att ge andra människor det de vill ha) för att råna dem är rent vidrigt. Jag blir så smått upprörd… Men det är egentligen väldigt onödigt att bli det… Såna här saker sägs varje dag av folk som tror att staten och skatterna inte baseras på våld och hot. Som de bevisligen gör.

12 kommentarer tillHur dum får man bli??

 • Fredrik

  Ok jag ska vara lite med djuplodande.
  Irland – Europas lägsta bolagsskatt = Bankrutt
  Grekland – 30 av BNP´n svart = Bankrutt
  Spanien – Svårt att få invånarna att betala skatt = nästan bankrutt.
  Portugiserna inte så pigga på att betala skatt = nästan bankrutt.
  USA som land, låååga skatter och runt 30 000 miljarder i lån
  USA statvis, låååga skatter och väldigt många av delstaterna i akuta finansiella problem, en del som Californien ganska nära bankrutt.

  Danmark – högt skatteuttag stark stat = Bra ordning på ekonomin
  Finland – högt skatteuttag stark stat = Bra ordning på ekonomin
  Norge- högt skatteuttag stark stat = Bra ordning på ekonomin(fast väldigt mycket oljepengar också
  Sverige – högt skatteuttag stark stat = Bra ordning på ekonomin.

  Ser du några samband 😉 ?

  • Josef

   Tack Fredrik !

   Klart man betalar skatt för välfärden. Vill att mina grannar och vänner skall ha det minst lika bra som jag själv eller jag som dem.

   • Att ungefär 90% av de som röstade i senaste valet använde sin röst till att visa att de också vill det pekar i min värld på att de (och du?) gärna skulle hjälpa sina grannar och vänner även utan skattefinansierad ”välfärd”.

    Låter inte det ganska rimligt?

    Då slipper jag också hålla en pistol mot tinningen på min granne eller vän för att denne ska t.ex. betala för mina barns skolgång eller för att gipsa min brutna arm. Skulle jag behöva ekonomisk hjälp för något sånt kan jag fråga grannar eller släkt och vänner om de inte kan skramla ihop till det. Kan de inte det så kan jag fråga röda korset eller erikshjälpen eller lions eller nån annan trevlig förening som gärna hjälper dem som behöver hjälp.

    Hur skulle ”lägga undan pistolen” minska folks välvilja?

  • Det är väl ganska självklart att stora skatteinkomster ger bättre statlig ekonomi? Det behöver du inte bevisa för mig.

   Att staten har det bra ställt ser jag dock inte något värde i. Det viktiga för mig är först och främst att människor får vara fria att leva som de vill så länge de inte skadar någon annan. Sen ser jag gärna att människor mår bra och har en hög levnadsstandard. Det första är direkt motverkat av höga skatter och det andra har ingen (direkt) koppling till skattenivån.

   • Fredrik

    Då kanske du kan förklara varför de länder med höst skattetryck * se danmark,Sverige etc * alltid hamnar i topp i må bra & och bäst länder att leva i mätningar ?.
    Och då pratar jag inte egna mätningar utan sådana utförda av internationella forskningsinstitut.

    • För att vi har en stor ”trygghet” här. Det är iofs enorma köer till sjukvården men den är nästan gratis, det känns förmodligen skönt för de flesta. Även jag tycker det är rätt skönt att inte behöva betala mer än några hundra om jag skulle krascha med bilen och hamna på sjukhus.

     Å andra sidan kanske jag inte kommer tycka det är så kul att få vänta ett år på en höftledsoperation eller nåt sånt när jag blir gammal. Det kanske skulle vara värt att betala ett par månadslöner för att slippa vänta det där året. Tyvärr har jag inte ens möjligheten att göra det i Sverige. Visst visst, jag kan åka utomlands om jag nu vill det.

     Allt det här är ändå inte det viktiga för mig. Det allra viktigaste är som sagt friheten att leva som man vill, göra vad man vill, köpa vad man vill, sälja vad man vill så länge det inte skadar någon annan.

     Det roliga är att även i ett fritt samhälle finns alla möjligheter för trygghetsjunkies att fixa ett heltäckande skyddsnät, kanske lika dyrt som dagens skatter. Försäkringsbolagen skulle slåss om att få dem/er som kunder till ”helhetspaketen”.

 • Erik

  Om man är tokig i vackra principer är det klart att man kan kalla skatt stöld och därmed en oförlåtlig kränkning. De flesta (mig själv inräknad) vill dock ha ett gott samhälle i första hand, och huruvida det är byggt på eleganta principer är underordnat.

  Jag anser att frihet är en i raden av viktiga värden som kännetecknar ett gott samhälle. Andra saker som jag värdesätter är låg ohälsa, lite korruption, små klyftor, mycket fritid för individen, frisk natur, möjlighet till självförverkligande för individen, låg utslagning, möjlighet till god utbildning för alla mfl. Inget extremliberalt samhälle har någonsin närmat sig dessa värden. Heller inget socialistiskt. Pragmatismen är vägen att gå…

  I Sovjetunionen var frihet kanske det viktigaste värdet att eftersträva. I Sverige idag är friheten jämförelsevis så stor att en skatteprocent hit eller dit knappast är avgörande.

  • Först och främst, tack för en välformulerad och genomtänkt kommentar! Som du ser här nedanför är det inte 100% som lever upp till det.

   Jag kan inte se att ”ett gott samhälle” skulle stå i motsats till frihetsprinciper.

   Jag värdesätter också de saker du räknar upp, precis lika mycket som nästan alla gör. Det faktum att en stor majoritet tycker att t.ex. utbildning för alla och frisk natur är viktigt gör att det inte behövs något tvång för att de sakerna ska finnas!

   Inget ”extremliberalt” samhälle har någonsin existerat. Det ligger framför oss.

   Pragmatism är bra för att behålla det rådande läget, men i övrigt är det ganska värdelöst. ”Extremism” (som fått en onödigt negativ klang på senare år, vilket iofs har sina fördelar för en del) har gjort otroligt mycket för att förbättra världen.

   Anti-slaveri-extremister, anti-dödsstraffextremister, demokratiextremister, jorden-är-rund-extremister osv osv osv. Tänk om ingen nånsin kämpade för sina ”extrema” värderingar.

   Det är helt sant att någon skatteprocent hit eller dit inte gör någon skillnad, men att prata om skatteprocent är också pragmatism om något. Att däremot förespråka ett totalt avskaffande av skatter är extremt och säkert skrämmande, men framförallt principiellt viktigt då man annars antyder att det är okej att stjäla pengar bara man gör det av ”rätt” anledning.

 • Fredrik

  Jag instämmer ,hur dum får man vara.
  En av Sveriges absolut dummast bloggar.

  • Tack för den djuplodande kritiken! Tyvärr glömde du tipsa om din egen blogg där du får utlopp för dina intelligenta brainstorms.

  • Ingenjören

   @Fredrik: Han är bara 21 år, hur smart var du själv i den åldern? Exakt, så om du ska ha invändningar får du åtminstone vara lite mer konkret.

   • Smickrande att du tror att jag är så ung. Skulle gärna vara 21 år resten av livet. Tror nämligen inte att man blir smartare med åldern. Snarare tvärtom i många fall.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*