Annons

Konstköp i Arboga

Skickade förra veckan ett mail till Arboga Kommun med en förfrågan om kommunens konstköp under de senaste fem åren och deras kostnad. Blev inspirerad då jag läst i lokaltidningen att de precis köpt en glasskulptur för en massa tusen.

Idag kom svaret. Det sorgliga är att det är en droppe i havet som gör att inte många höjer ögonbrynen. Mellan 20-30 000 kr per år köps det konst för.

Dock var det ett konstverk som stod ut i mängden. En stor skulptur, köpt 2005, som huserar mellan stationen och ICA/Konsum. Den ser ut som något hämtat från närmsta Sci-Fi-film men kallas ”Den lyckliga Arbogafilosofen”. Pris: 550 000 kr. Väl investerade pengar? Döm själv.

En annan ganska stor kostnad var utsmyckningen av den nya sporthallen som stod klar 2008. Tre konstverk till total kostnad 210 000 kr förgyller hallen. Jag har inte ens lagt märke till något av dem. Har ändå passerat utanför ett antal gånger och varit där inne en gång…

Jag kan inte tänka mig att Arboga skulle vara värre än någon annan kommun. Låt säga att det är en ytterst genomsnittlig kommun på den här fronten. En snabb uträkning säger oss då att det läggs över sju miljoner kronor per år på kommunal konst. Sen köper förstås staten och landstingen konst också. Låt säga 10 miljoner totalt per år. Och? Vad är det för fel med det då?

Felet är att vi som hellre skulle lägga pengarna på vettigare saker, t.ex. skolböcker eller mat åt gamlingar, inte har något att säga till om. Pengarna tas från oss med våld och spenderas av tjänstemän och politiker på sånt de finner lämpligt. T.ex. konst.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*