Annons

Utbildning som kostar – ett levande exempel

(Tänk er Tage Danielssons berättarröst till den här historien)

Det var en gång en ung man som insåg att han ville jobba med att köra lastbil. I närheten fanns en yrkesförarutbildning som kunde finansieras av arbetsförmedlingen. Om man var äldre än 20 år. Ty så jobbar arbetsförmedlingen, att den som mellan 18 och 20 är skola icke hjälpas.

Nåväl, vår hjälte tog saken i egna händer. Turligt nog hade hans föräldrar lagt in pengar i en fond månadsvis under många år av hans barndom. Nu fanns där drygt 40 000 kronor. ”Här ska köpas en utbildning” tänkte han, och gjorde slag i saken. I stort sett alla pengar gick åt, men han fick körkort för bil+släp, truckkort och det intyg som krävs för att köra farligt gods. 40 000 kr för ett knappt halvårs utbildning? Detta låter inte klokt. Orättvist å det grövsta. Borde inte ”det gemensamma” betala för pojkstackarns utbildning?

Självklart borde ”det gemensamma” inte göra det. En utbildning är en personlig investering och bör finansieras av var och en som vill ha den. Redan efter tre månader hade vår hjälte tjänat in alla fyrtio tusenlappar och mer därtill. En mycket god investering på min ära!

(Slut på berättelsen.)

På samma sätt vore det en god investering i dagsläget om man kunde köpa sig en läkarutbildning för 500 000 kronor. Förmodligen skulle det vara värt mer än så, kanske upp mot en miljon eller mer. Det skulle vi snart märka. Samtidigt skulle en hel del högskoleprogram och kurser försvinna eftersom de inte leder till jobb. Visst kan säkert vissa kurser finnas kvar för dem som är intresserade och tycker att det är värt nån tusenlapp att läsa om ”fransk kultur under 1800-talet” och dylikt.

De högskolor vi har idag präglas av felinvesteringar, just eftersom det inte finns några marknadssignaler som berättar för skolledningen vilka program och kurser som borde prioriteras.

Just det, vår hjälte i historien är ingen annan än jag själv som ni kanske förstått. Jag har redan betalt för en utbildning där ingångslön och maxlön är i stort sett samma. Nu går jag en gratis utbildning som har ungefär samma ingångslön men där maxlönen är i stort sett obegränsad. Det är inte vettigt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*