Annons

Alternativ till hästskoteorin

Pillade ihop min egen lilla variant av politiskt spektrum, som inte har någon början eller slut, till skillnad från höger-vänsterskalan eller hästskoteorin.

Ledsen över den något usla handstilen jag begåvats med, men nu blev det så. När jag nu har en ritplatta (ja! Jag skriver så illa trots att jag använder penna istället för mus) till datorn är det dumt att inte använda den.

Vad tycks? Ger den en någorlunda rättvisande bild? Övre vändpunkten är alltså totalitär och nedre vändpunkten ”motsatsen till totalitär”. Sen finns där en viss ”höger-vänster” faktor, men den skulle lika gärna kunna vara omvänd eller diagonal. Poängen är att det är något olika vägar man kan gå, men ”slutpunkten” eller ”vändpunkten” är densamma. Det är individuellt vilken sida man har lättast för att gå på, men oavsett vilken har man ändå möjlighet att komma till den önskvärda (enligt mig) nedre mötesplatsen, eller i värsta fall den övre. Det ”motsägelsefulla området” i mitten är ett sånt där inga ”-ismer” finns, eftersom det blir en ohållbar blandning av totalitarism och icke-totalitarism där. Det är som en instabil gungbräda, antigen är man på ena sidan eller andra.

6 kommentarer tillAlternativ till hästskoteorin

 • David Fridholm

  För försvarsvåld ja, men det är ju även förenligt med dagens socialdemokratiska samhälle.

  Det jag syftar på är vedergällningsvåld.

  • Du menar nån slags hämndaktioner i efterhand? Som att jag kan anlita firma X till att driva in de 500kr jag blev rånad på förra veckan plus 500kr för sveda och värk? Som exempel alltså.

   OM det nu skulle vara såna saker du syftar på så tycker jag det vore ganska bra. Vore synd om ett brottsoffer bara kan få ”tvångsmässig” upprättelse direkt i samband med brottet.

   Om det inte var just så du menade så verkar ändå liberaler (och ”ankor”) ha skilda uppfattningar i frågan: https://www.flashback.org/t997507.

   Sen visar ju skalan ändå att det är skillnad mellan anarkism och liberalism eftersom de ligger en bit ifrån varandra. =)

   • David Fridholm

    Ja det är den typen av våld jag syftar på. Den typ av våldshandling som används i upprättelse syfte. Det är ju den våldstyp liberaler anser vara statens uppgift att tillhandahålla i samhället. Ingen har väl sagt något om att den typen av handling inte ska utföras.

    Ja skalan visar inte att liberalismen och anarkismen är varandras likar. Men det den inte visar på är att de är varandras motsatser. Likheterna mellan
    anarkismen och komunismen framkommer heller inte av skalan, då den inte visar på hur marknad och vedergällningsvåld blandas under anarkismen samt hur statens monopol på vedergällningsvåld blandas med marknaden under socialismen.

    • ”Ja skalan visar inte att liberalismen och anarkismen är varandras likar. Men det den inte visar på är att de är varandras motsatser.”

     Vilket är positivt så länge som vi med ”anarkism” menar ”anarkokapitalism”, eftersom den har mer likheter med klassisk liberalism än skillnader.

 • David Fridholm

  Mycket intressant skala. Dock missar den att visa på anarkismens och liberalismens totalt åtskillda syn på spearation av våld och marknad. Skulle du få med det så blir den perfekt.

  • Vad menar du med åtskild syn på separation av våld och marknad?
   Såvitt jag kan se så är både anarkism och klassisk liberalism förenligt med en marknad för försvarsvåld.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*