Annons

Kan man gå från stat->anarki och isåfall hur?

Jag har läst ut min bok om anarkistiska samhällen och som en del av slutklämmen går författaren (Harold Barclay) in på hur och om det finns en möjlighet för oss att gå ”bakåt”, mot det statlösa samhället. Historien har visat att den ”naturliga” utvecklingen är från decentraliserade små statlösa samhällen till stora, mycket centraliserade auktoritära stater. Som exempel har han en siffra från Robert Carniero som säger att vi gått från hundratusentals enskilda ”politiska sammanslutningar” (vet inte hur annars jag ska översätta ”polities” – tyda.se säger statsskick/styrelseform) omkring 1000 f.kr. till under 200st 1976, och antagligen ännu färre idag.

Barclay verkar ganska pessimistisk inför möjligheten att färdas i motsatt riktning (han kallar sig själv ”anarcho-cynicalist”, rätt fyndigt ord) men om det ska gå tror han att den bästa vägen att gå är icke-våldsam ”direkt aktion” (läs ”civil olydnad”) i kombination med frivilliga (ev. mutualistiska) samarbeten. Att helt enkelt ta små steg för att göra statens onödighet alltmer tydlig. Handla med varandra utanför statens (skatteverket, jordbruksverket osv) synfält, hjälpa varandra istället för att be om hjälp från staten när hjälp behövs osv. Låter som en bra idé, ungefär som jag har tänkt också, fast jag vill gärna lägga till att vi måste sluta uppfostra barn till att respektera auktoriteter. Ett barn som straffas för att det ifrågasätter sina föräldrar kommer förstås ha stora problem med att ifrågasätta andra auktoritetsfigurer senare i livet. Något som är ett måste för att undvika utvecklingen mot nya stater.

När det gäller våld och anarkism säger Barclay det riktigt bra tycker jag:

Violence is the technique of the state and the ultimate form of coercion. Those who adopt it as a means cannot help but be tainted by its use.

[t]he strongest arguments against anarchist resort to violence is that any effective violence necessitates a military structure which must clearly be the most anti-anarchist form of organisation conceivable.

En hel del vänster-”anarkister” borde lära sig det.

3 kommentarer tillKan man gå från stat->anarki och isåfall hur?

 • Nej, nej. Anarkismen är antimilitaristisk men det betyder inte att den inte kan göra effektivt väpnat motstånd. Man förkastar då den militära hierarkin till förmån för gerillakrig där manskapet väljer och delegerar befälet, som är när som helst avsättbart. Och det fungerar utmärkt; Makhno i Ukraina 1921 och Durruti i Spanien 1936 är bara några exempel.

  • Visst finns det inget inneboende i anarkismen som motsäger sig självförsvar, och visst kan man se väpnat motstånd mot staten som självförsvar, men det är knappast någon effektiv metod för långvarig befrielse.

   Varken i Spanien eller Ukraina höll det längre än några månader.. Åtminstone i Ukraina stals dessutom boskap och jordbruksredskap från en del bönder för att starta upp små kommunist/anarkistiska kollektiv, vilket inte ökar min sympati för det hela.

   För en långvarig förändring lär det krävas en stor förändring i människors inställning till staten, ungefär som det som har skett med kyrkan/religioner de senaste årtiondena. Jag tror att förändringen är på väg att hända helt spontant, men det skadar knappast att hjälpa utvecklingen på traven.

 • Bhruic

  Starving Leviathan

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*