Annons

Räkneexemplet som utlovat

Jag kom att tänka på fastighetsskatten, men vi antar att killen bor i lägenhet och betalar fastighetsskatten via hyran, men räknar bort den helt enkelt.

Några grejer definieras lite mer exakt nu:

Vinet är en 75 cl flaska (vitt Foot of Africa) med 13,5% (mellan 8,5% och 15%) alkoholhalt.
Ölet är 7,3% (Arboga), en liter per månad, dvs tre burkar i månaden. Vår man dricker med måtta. Exemplet är till för att visa ett slags ”lågt snitt”, där många förmodligen ligger högre än så här. Alkoholskatten är totalt vansinnig – jag hade inte ens kollat upp den tidigare.
Han använder 200kwh el per månad.
Bilens försäkring har jag räknat på mig själv som ägare och med en Volvo V70 -01 med ”normal” motor på 170hk. Går att få billigare om man är lite äldre, men det är nog försumbart.
Bilen ska enligt bilregistret dra 0.88lit/mil vid blandad körning. Har räknat på körsträckan 1500 mil och bensinpris 13 kronor. Allt sen delat med tolv förstås.
Han bor i Haninge (ganska normalt ställe att bo på?) som har en kommunal+landstingsskatt på 32,18%.

Summan av kardemumman

Vår ytterst medelmåttige man (förmodligen ligger han på den lägre halvan av spektrat) betalar månadsvis 11.538,55 kronor i skatt.

Lägg därtill (som Magnus N. så korrekt påpekade i sin kommentar) den arbetsgivaravgift som ju faktiskt också tas av hans lön även om det på nåt sätt är tänkt att arbetsgivaren betalar det ”separat”. Med den skatten adderad, 7.245 kr, blir den totala skatten ungefär 62% av inkomsten. Jag vågar knappt tänka på hur mycket det blir för en som tjänar mer än 32.000 kr per månad och därför måste betala statlig inkomstskatt.


Där är vi idag.

Är det acceptabelt? Om inte, vad kan vi göra åt det? Kan vi göra nånting alls? Handla svart, jobba svart, men åt vem och av vem och när? Det annonseras inte om såna saker.

4 kommentarer tillRäkneexemplet som utlovat

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*