Annons

Slumvärdar

Walter Block skriver om ”Slumlords” i sin bok Defending the undefendable, som finns här och även som ljudbok (mp3) om man letar runt lite på mises.org. Den ger en lite annorlunda bild av många olika människor och företeelser som vid första anblicken kan verka oförsvarliga.

Han påpekar (helt korrekt i mitt tycke) att en slumvärd är som vilken företagare som helst. Den erbjuder en vara (i detta fall en plats att bo) till den som vill ha det. Vill man bo på ett finare ställe är det förstås upp till var och en att ”få tummen ur” för att hitta en bostad i bättre skick, och betala för den istället – förmodligen till ett högre pris.

Skillnaden mellan slumvärden och ditt ”vanliga kommunala bostadsbolag” är att slumvärdens affärsidé är låga priser och bara det. Precis som Överskottsbolaget eller Dollar Store. Sällan skriver Svenska Dagbladet om den som köpt en dammsugare på Dollar Store för 100kr och är ledsen över att den slutat fungera efter bara en månad. Man får vad man betalar för (med vissa undantag givetvis) både när det gäller dammsugare och bostad.

Tänk på att det alltid finns en anledning till att man bor i ett hus som ägs av en slumvärd. Oftast någon av följande:

  1. Jag har inte råd med något bättre.
  2. Jag använder hellre pengarna till annat.

Tänk dig då att vi på nåt vis lagstiftar bort slumvärdarna. Man måste hålla en viss nivå på de bostäder man hyr ut annars väntar dryga böter. Den första gruppen har då inte råd att bo någonstans alls utan hamnar på gatan eller hos nån släkting eller kompis, alternativt i en husvagn i en skog nånstans. Den andra gruppen tvingas att bo på en ”högre nivå” än de skulle vilja.

Tänk dig själv hur kul det vore om du var tvingad att äta oxfilé varje dag, fast du kanske hellre skulle äta makaroner och korv för att spara pengar till en resa.

Att tvinga andra människor att leva på ett visst sätt bara för att du själv inte har fantasi nog att kunna se varför någon skulle vilja leva på det sätt de lever är inte ett bra sätt att lösa ”problem”.

Tyvärr är det ett väldigt vanligt sätt att lösa ”problem” idag, och därigenom skapas andra, riktiga, problem.

Låt folk leva som de vill. Om du inte fattar hur de kan vilja det, fråga dem, eller titta åt ett annat håll.

2 kommentarer tillSlumvärdar

  • Adil

    Det är invandrarnas fel, bor dom 16 pers i samma lägenhet och inte har lärt sig svenska så att dom kan rapportera till hyresgästföreningen. Gör ALLT till bostadsrätter så att svenskar kan flytta dig och fixa till rubb och stubb. Finns andra områden dessa invandrare kan flytta till. Stockholm är trångt. Och så har kvinnan i artikeln mage att säga att dom behandlas värre än djur, då i sitt hemland hon hade inte ens tak över huvudet!! Varför tar vi emot dessa ens – ingen tacksamhet nånstans, bara tar bidrag och utnyttjar vårt samhälle. Sen kan man fråga sig varför dom inte vågar anmäla till hyresgästföreningen – kan det bero på att det bor väldigt många papperslösa i de lägenheterna???

    • Måste allt vara ”någons fel”? Det har funnits ett behov av billiga lägenheter som marknaden har fyllt. Sen är det vissa (knappast bara invandrare) som tycker att det är ett problem att lågt pris och låg kvalité hör ihop.

      De borde förstås inte få några tvångsfinansierade bidrag, men heller inte ”skickas hem” mot sin vilja… Jag tror säkert de har en massa papper. Att de inte har ett visst papper med en viss text på, där det t.ex. står ”Sverige” gör de inte mindre värda.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*