Annons

Återvinning av plast…

Att slänga mjukplast och hårdplast i samma container är dumt.

Att uppmana folk att göra det är direkt idiotiskt.

Här i stan finns minst en plastinsamlingscontainer där det står ”hårda/mjuka plastförpackningar”.

En kort förklaring till varför det är idiotiskt:

Mjukplast är s.k. termoplast. Hårdplast är s.k. härdplast.

För den som inte orkar läsa första stycket i respektive beskrivning kan jag informera om att härdplast inte går att smälta. Den bränns. Termoplast går att smälta och använda till att tillverka nya mjukplastprodukter. Detta är dock inte värt besväret egentligen utan görs för att det kan användas som försäljningsargument. Många tror att det är en stor miljövinst med plaståtervinning men det är det inte. Plasttillverkning står för ungefär 4% av oljekonsumtionen i världen. Att 17% (i Sverige, säkerligen mindre i de flesta länder) återvinns har i praktiken ingen påverkan på oljeanvändningen.

Den lilla miljövinst man eventuellt får av att smälta termoplaster försvinner dock när man klumpar ihop mjukplast och hårdplast i samma container som t.ex. här i Arboga. Visst finns möjligheten att helt enkelt sortera ut mjukplasten från hårdplasten, men jag kan sätta min högra lillfingernagel på att hela rasket eldas upp. Plastförpackningar slängs alltså med fördel direkt i soppåsen istället för att samlas ihop och slängas i en container.

Själv brukar jag ändå lägga undan hårdplastförpackningar (saftflaskor o. dyl.) eftersom soppåsen annars fylls med en massa luft. Jag har inga illusioner om att det skulle vara till någon miljömässig fördel. Samma sak med kartonger.

2 kommentarer tillÅtervinning av plast…

  • Då är jag rädd att din högra lillfingernagel ligger lite risigt till…. Du har delvis rätt då en del material energiutvinns pga att det är kraftigt förorenat på olika sätt. Men då hela insamlingsystemet bygger på kommersiella krafter finns det stora incitament att materialåtervinna jämfört med att att energiutvinna så stora resurser läggs på att få en så effektiv återvinning av plast som möjligt

    • Det sorteras upp alltså? Men varför då inte ha en container för mjukplast och en för hårdplast, så minimerar man sorteringsjobbet? Eller är det så att folk är för dåliga att skilja på hård och mjuk plast att det ändå blir lika mycket jobb att sortera?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*