Annons

Den som inte kan argumentera tar till piskan

Jag har svårt att tänka mig att det är några stora problem med att förklara för folk att man inte bör skräpa ner i parker och liknande. Det är en trevligare miljö för alla utan skräp. De pengar som går åt att städa ”gemensamägda områden” skulle kunna användas till bättre saker (något som säkert biter på många även om jag själv varken tycker att det ska finnas ”gemensamägda områden” eller skattepengar). Det finns gott om papperskorgar där du kan slänga ditt skräp om du bara orkar bära det några minuter.

Se där, tre argument på rak arm.

På samma sätt kan föräldrar förklara för sina barn varför de måste gå och lägga sig om kvällarna, varför de inte bör slå andra barn osv. En del orkar inte göra den mentala ansträngningen och ta sig tid att förklara såna saker och tar istället till bestraffningar för den som inte lyder. Sådant hjälper till (jag tror t.o.m. det kan vara helt avgörande) att skapa totalitära samhällen där staten gör som den vill mot undersåtarna.

Där argumenten tar slut tar knytnävarna över som någon vis person sagt.

Det är också därför vi ofta ser nya lagar, högre böter osv.

4 kommentarer tillDen som inte kan argumentera tar till piskan

 • Nisse

  Ser folk skräpa ner hela tiden. Tror det är många som inte ens tänker på att de gör det, precis som folk anser sig bry sig om miljön, men trots det kör bil och åker på utomlandssemstrar. Allt för många är okapabla till att se vad ens egna bidrag till den stora massan får för konsekvenser i slutändan.
  Bekvämlighet först och främst alltså.

 • Sanity

  Propblemet är inte att folk slänger skiten på marken. Problemet är att soptunnorna är överfulla för att kommunerna sparar in på sopgubbar – Nu ska man bestraffa folk för att inte hittar en soptunna att slänga skiten i. Lite bakvänt. Men det är väl det som är borglig politik

  • Nu är jag visserligen inte det som kallas ”borgerlig” politiskt, men vill ändå dra en lans till deras försvar här. Sossarna och deras anhang är minst lika bakvända.

 • Illwill

  Absolut, jag håller med dig. Men jag tänkte på något helt annat när jag läste det hela.

  Idag löser svensk polis drygt 5% av alla anmälda brott, så i bästa fall 1% av alla verkliga brott. Om någon (helt okänd, oavsett vad politiskt korrekt media försöker påskina) drar i Mona Sahlins dörrhandtag så kommer visserligen 30 patruller och hela Nacka stängs av, men för riktiga människor så dyker polisen sällan upp om det inte är extrema brott. Kommer du hem och har haft inbrott så ringer du antagligen försäkringsbolaget först, då du vet att polisen ändå inte kommer dyka upp.

  Klart att man inte ska skräpa ner…eller, det är klart för äldre svenskar. Tyvärr är våra yngre förmågor något helt annat och så har vi ju ”de andra” också. Men en fullständigt tandlös lag är inte lösningen. Polisen kommer inte lägga ner resurser på att få fast folk som skräpar ner och curlingföräldrar kommer inte uppfostra sina barn.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*