Annons

Ett bevis för den statliga skolans onödighet – levererat på TV!

För några sekunder sen såg jag en reklam på TV som bevisade att vi inte behöver tvångsfinansierad statlig skola. Problemet är att de allra flesta förmodligen inte inser det när de ser den.

Gratis mattehjälp till barn som behöver/vill ha det. Av människor som gärna offrar några timmar i veckan på att hjälpa barn som har det svårt. Sponsrat av några företag som tycker att det är bra om svenskarna kan räkna. Eller helt enkelt bara vill verka som om de bryr sig. Man ska inte underskatta värdet av att vilja ha ett bra rykte.

De håller till i lånade klassrum – finansierade med tvång. Men det behöver inte vara så. Pengarna som går till TV-reklam skulle t.ex. kunna gå till lokalhyra istället. Det finns säkert människor som tycker att barnen borde lära sig läsa och skriva också. Kanske engelska. Just du som läser det här tycker förmodligen att det är bra om alla barn får lära sig såna saker. Då borde du väl också kunna tänka dig att offra en timme i veckan på att hjälpa till att lära barnen detta? Eller skänka några hundringar i månaden för att motivera andra att göra det.

1 kommentar tillEtt bevis för den statliga skolans onödighet – levererat på TV!

  • Lite mer övertygande bevis tror jag man kan se i James Tooleys och Pauline Dixons undersökning om privata och statliga skolor i fattiga länder. Vad de generellt ser är att där det finns privata och statliga skolor är de privata bättre, föräldrar sätter sin barn hellre där (trots att de kostar), då det staten gör är mer eller mindre uselt. Namnet på artikeln säger det mesta, ”Private Education is Good for the Poor: A Study of Private Schools Serving the Poor in Low-Income Countries”. De visar även att ett stort antal av skolorna tar in barn vars föräldrar inte har råd med utbildningen.

    Tooley har även skrivit en bok i ämnet, The Beautiful Tree, som han håller en föreläsning om här.

    Ett annars starkt argument för att ett helt fritt skolsystem inte skulle lämna något barn utan utbildning är bara att se på alla grupper i samhället som vill pådyvla barn en viss ideologi och/eller religion. Detta har gjorts historiskt genom skolor – görs idag – och kommer att fortsätta om allting var privat.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*