Annons

Flygbranschen

Förutom läkemedel misstänker jag att flygtransport/flygplan är den mest reglerade marknaden globalt sett. Jag var på Arlanda idag för ett studiebesök hos SAS Tech. Det är smått skrämmande hur enormt stort inflytande myndigheterna har på deras arbete. Det är knappt att man får byta hjul utan att be om lov från myndighetshåll… Jo det får man, men inte mycket mer än så.

Ett exempel är att vid lansering av en ny flygplansmodell tar tillverkaren naturligtvis fram enorma mängder dokumentation för underhållet – hur det ska göras, hur ofta osv. Den dokumentationen måste godkännas av luftfartsmyndigheten i konstruktionslandet innan man får ta planet i trafik. Som att tillverkarens ingenjörer inte vet vad de håller på med? Eller som att de inte har enormt intresse i att deras flygplansmodell fungerar på ett säkert sätt?
En byråkrat på FAA (Federal Aviation Administration) har betydligt mindre intresse i Boeing-planens säkerhet än vilken Boeing-anställd som helst.

En annan sak som flygplanstillverkare och flygbolag skulle kunna sköta utmärkt utan statlig inblandning är en sak som heter ”Airworthiness Directive” (AD). I korthet kan man säga att det ständigt görs nya upptäckter om delar på flygplanen som inte fungerar så bra som de skulle kunna – om dessa brister berättar naturligtvis flygbolagen för tillverkaren som sätter ett gäng ingenjörer och tekniker på att hitta en lösning. Lösningen skickas sen ut till samtliga operatörer av flygplanstypen i form av en ”Service Bulletin” (SB) som rekommenderas men inte måste genomföras. Även luftfartsmyndigheterna får dessa SB’s, och vissa anses så viktiga för säkerheten att de ”blir” AD. Ett AD måste följas, t.ex. ”alla Boeing 737-600 tillverkade före 2007-06 måste få sina bromsar utbytta inom 6 månader, eftersom de plötsligt kan sluta fungera annars.”
Istället för att ha en myndighet som mellanhand skulle helt enkelt flygplanstillverkaren (som vill hålla sitt rykte så bra som möjligt, och som har tillräcklig kompetens att bedöma när en modifiering är viktig för säkerheten) skicka ut en ”Special-SB” med skarpa rekommendationer att den genomförs, samt ett pressmeddelande om detta till AP, Reuters osv. Hela världen vet nu att si och så måste göras för att inte äventyra säkerheten. Många vill ha hög säkerhet och det vet flygbolagen. De kommer alltså vara snabba att göra den viktiga modifieringen och informera sina potentiella kunder om detta i TV-reklam m.m.
Den som inte genomför modifieringen och sen kraschar (oavsett anledning) lär varken få någon ersättning från försäkring eller fler kunder. Försäkringsbolagen lär nämligen vara snabba att införa klausuler som säger att varje plan som inte uppfyller alla aktuella ”Special-SB” är att betrakta som oförsäkrade.

Att genomföra en stor modifiering på 10 plan kanske kostar 10-50 miljoner SEK. Ett nytt flygplan av modell ”medelstort” (Boeing 737, Airbus A320) går på minst 500 miljoner SEK.
You do the math.


Det finns helt enkelt inget behov av myndigheter för att upprätthålla säkerhet på en fri marknad, speciellt inte när det handlar om så dyra saker som flygplan och människoliv.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*