Annons

Nu är jag ingen professor i österrikisk ekonomi, men…

…är inte det här ett skolboksexempel på en ”boom”-del i boom-bust-cykeln?

Statliga ingrepp får investerare (såväl små som stora) att tro att allt är fantastiskt och inget hemskt kan hända så länge man investerar på börsen – den går ju bara upp upp upp! Och räntorna kommer hållas låga lovar Federal Reserve så det är bara att shoppa loss.

Tyvärr är det närmast omöjligt att säga när busten kommer… Det blir i längden en ”ropa varg”-effekt när man som jag lyssnar på Free Talk Live och andra libertarianska/”österrikiska” informationskällor (kanske framförallt bloggar). Alltid är det nån ”kunnig” som förkunnar att snart kommer det stora raset. Snart snart snart. Så har det låtit åtminstone nån gång i månaden senaste året.

Det blir lite som när profeter citeras i bibeln och säger ”en dag kommer någon starta ett stort krig!” eller en väderspåman som säger ”i sommar kommer det bli varmt!” No shit… Det förstår jag också.

Att det centralbankerna och många regeringar håller på med just nu är ekonomiskt ohållbart tror jag väldigt många förstår. Fler än bara ”österrikare”. Och även om de inte direkt förstår tror jag ändå att de har nån form av undermedveten känsla av att något är fel. Att det förr eller senare kommer gå neråt minst lika fort som det gick uppåt.Domedagsprofetior överlåter jag med varm hand till andra, själv har jag bara två silvermynt och mat för ett par dagar hemma.
Känns på nåt vis lite hycklande att förespråka en statlös värld och samtidigt tro att jag skulle svälta ihjäl om Sverige kollapsar. Bönderna, slakterierna, mejerierna, bagerierna – allt det kommer finnas kvar och de kommer fortfarande vilja sälja sina saker till mig. De kommer nog hitta på nåt bra att binda pengarna till efter riksbankens fall, typ ”för 20kr får du en limpa eller två liter mjölk eller 400g köttfärs” så får vi bygga därifrån. Då kan vi återvinna de gamla sedlarna och även miljötomtarna blir glada.

Den tiden, den sorgen.
Problem är till för att lösas.

Osv. You know the drill.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*