Annons

Är tryggheten värd priset?

Jo, jag menar, det vanligaste argumentet jag ser för att det är bra med höga skatter och en ”välfärdsstat” är att det ger en trygghet. Man behöver inte ha en massa pengar för att ha råd med sjukvård eller en bra skola för barnen. Man vet att när man blir gammal hamnar man på ett trevligt äldreboende.

Problemet med det argumentet är att tryggheten är en illusion.
Fråga bara den här mamman… Eller alla som inte får ett öre för att de inte är tillräckligt sjuka.

Chansen för att dina barn hamnar i en bra skola är liten. Hur ofta läser du själv t.ex. om skolor som har för få lärare eller dåliga klassrum eller dåliga resultat hos eleverna?
Chansen att du ska hamna på ett ”trevligt” äldreboende är inte heller så värst stor. Visst, personalen är oftast bra men kan inte utföra mirakel. De har ganska många gamlingar att ta hand om på en begränsad tid och med en begränsad personalstyrka. Du får slåss om uppmärksamheten med kanske 10-15 andra.
Sjukvården då, visst är den bra rent tekniskt med många fina maskiner och rena sjukhus. Problemet är bara att få komma dit innan man dör. Är det riktigt akut och du åker ambulans lär du få komma in och få den vård du behöver (med lite tur), men om det är ”halv-akut” så att du själv tar dig till akutmottagningen är det bäst att du tar med dig en tjock bok för där lär du få vänta många timmar. Och gå för allt i världen inte och slit ut nån knäled eller liknande så att du måste in på en sån lång och icke-akut operation! Månader, om inte år, får du vänta då. Och tro inte att du får betala några tusen för att få det gjort snabbare om du tycker att det vore värt det.

Så nån vidare trygghet är det inte frågan om egentligen.

Men det känns förstås dumt att betala in en massa pengar och kanske rentav känna sig nöjd med det om det sen skulle visa sig att de där pengarna betalas helt i onödan. En av många anledningar till att folk inte ens vill försöka se. Den som luras in i en bluff vill ju så gärna tänka att ”kanske, kanske kan jag få de där miljonerna om jag bara betalar 5000kr extra till den trevlige advokaten från Afrika som mailade mig om den döde miljonären.” ”Och när han ber om mer betalar jag gärna lite till, för nu är det ju nära!” ”Bara en liten avgift till för att få in pengarna på mitt konto, snart får jag lön för mödan!”

Ögonen öppnas kanske inte förrän någon ”när eller kär” upptäcker vad som pågår och sätter stopp för det.

Hur sätter man stopp när 90% av jordens befolkning betalar in till samma slags Nigeriabrev och tror på det helt och fullt?

Det är svårt.

PS.
Hans Palmstierna har skrivit om välfärdsstaten på Newsmill.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*