Annons

Barnmisshandel leder till krig(?)!

Mycket intressant (och tyvärr ganska långt, men det finns även som podcast).

Allt låter väldigt rimligt och ”självklart” på nåt sätt. Klart man blir våldsam om man får stryk som barn. Vilket jobb ska man söka sig till om man vill utöva så mycket våld som möjligt men kanske samtidigt är lite feg och inte vågar hålla i pickadollen? Politiker så klart! Eller allra helst president i USA nu för tiden.

Som en parentes (han nämns inte i videon/podcasten) kan jag citera Wikipedia om Barack Obamas uppväxt:

Föräldrarna separerade när Obama var två år gammal (1963) och skilde sig 1964. Obamas far återvände till Kenya och träffade sin son endast en gång till innan han omkom i en bilolycka 1982.

Efter skilsmässan gifte sig Obamas mor med Lolo Soetoro, en indonesisk student, och familjen flyttade till Soetoros hemland 1967, där Obama gick på lokala skolor, som Asisi i Jakarta, tills han var tio år gammal. Han återvände sedan till Honolulu för att bo hos sina morföräldrar, Madelyn och Stanley Dunham, medan han gick i Punahou School från femte klass 1971 till sin examen från high school 1979. Obamas mor återvände till Hawaii 1972 och stannade under flera år, men reste 1977 tillbaka till Indonesien.

Låter väl som en klockren uppväxt eller?

Inte konstigt karln gillar att ha kontroll (efter att ha släpats runt så där som barn) och ”mörda på distans” (inneboende aggressioner mot sin frånvarande far månne?).

2 kommentarer tillBarnmisshandel leder till krig(?)!

  • Den där boken är jäkligt bra, tackar för tipset! Jag har inte helt grepp om teori-delen, så vet inte hur väl den stämmer – den verkar inte vara allmängiltig (som med Sveriges senaste krig), men kan kanske förklara många ”demokratiska” krig. Intuitivt verkar det rimligt, dock. Just hur illa barnen behandlades förr var något av en nyhet för mig, vilket återigen gör mig glad över att leva i den här tiden, istället för någon tidigare.

    • Jag har fått för mig att Sverige varit ett tidigt land när det gäller att behandla barn med respekt (det är trots allt fortfarande tillåtet att slå barn i flera europeiska länder, vilket iofs inte betyder att det görs i nån större grad, men ändå), men det räcker nog med att gå ett par generationer bakåt för att hitta en betydligt hårdare syn på uppfostran.

      Med det naturligtvis inte sagt att man borde skämma bort barnen som många gör nu för tiden. Att behandla dem som jämlikar och resonera istället för att beordra tror jag att man kommer långt med.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*