Annons

Det missunnsamma folket

Svenskarna. Eller kanske gäller det alla demokratiska folk – dvs större delen av ”västvärlden”?

Nyligen vid en omröstning på voter.se om huruvida man skulle tillåta att en grupp libertarianer ”bryter sig fri” från svenska staten på ett litet landområde innanför Sveriges gränser röstade över hälften nej. De ville alltså inte tillåta att någon köper en bit land och lever där i frihet, utan att störa ”svenskarna” eller utnyttja svenska tvångsfinansierade tjänster såsom sjukvård eller polis.

”Får inte jag vara fri så ska inte du heller!” verkade vara rådande tankesätt hos majoriteten. Det är också något som verkar prägla många svenskar har jag märkt. Avundsjuka och missunnsamhet oavsett om det gäller frihet eller pengar eller något annat.

Vågar inte gissa exakt vad som ligger bakom, men att det på något sätt har med kollektivtänket att göra känns väl inte helt orimligt? Den som kör sitt eget race istället för att prioritera Gruppen är farlig och måste stoppas. Stå inte ut, var inte annorlunda, gör inget som ingen annan vågar göra. Det väcker misstänksamhet och irritation bland övriga människor.

Det verkar inte ha med rädsla att göra. Även om man, som i exemplet med frågeställningen jag nämnde i början, påpekar att ingen i Sverige förlorar något på att låta libertarianerna leva för sig själva i ett litet område så vill ändå bara en minoritet tillåta det.

Det kan ha att göra med bristande empati. En oförmåga hos person A att sätta sig in i hur det känns för person B att förbjudas från att göra något som A inte vill göra. ”Jag kan inte tänka mig hur någon kan vilja göra X, därför borde X vara förbjudet. Ingen borde få göra X. Det gör inte mig något. Jag vill ju ändå inte göra det. Om B vill göra X måste han vara störd på nåt sätt och det är för hans eget bästa vi stoppar honom från att göra det.”

Tror att resonemanget ofta går så hos såna som vill förbjuda än det ena, än det andra.

Hur vi löser problemet?

Avskaffa demokratin och inför individuellt självstyre. Då spelar det ingen roll om tokstollar vill förbjuda saker, de kan bara göra det i sitt eget hus.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*