Annons

Politiker kan inte skapa jobb!

Politiker kan bara stoppa jobb från att ”skapas”.

Entreprenörer kan ”skapa” jobb! Om de tillåts göra det!

Det en politiker kan göra för att ”låta fler jobb skapas” är att ta bort en massa onödiga regleringar. Stor chans att det händer den närmsta tiden? Nä.

Sen gillar jag inte termen ”skapa jobb”. Om man med jobb menar arbetstillfällen så finns det närmast oändligt många sådana här i världen. Jag skulle t.ex. gärna anställa någon för att diska hemma hos mig. Dock skulle jag inte gärna betala mer än 40kr per gång för att slippa diska och det är ingen villig att jobba för. Man tjänar mer på socialbidraget och har då dessutom den där halvtimmen per dag till att göra något annat. Dessutom skulle jag antingen vara tvungen att betala svart lön (vilket jag förstås inte skulle ha något emot men det är olagligt och innebär en risk både för mig och min anställde diskare) eller betala ungefär 80kr/gång inkl skatt och ”sociala avgifter” (kodordet för ”pengar du som företagare måste betala om vi inte ska använda våld för att krossa din verksamhet”).
Alternativt kan jag förstås för att stanna inom lagens gränser sätta min lönebudget till 40kr inkl skatt och ”pengar jag som företagare måste betala för att de inte ska använda våld för att krossa min verksamhet”, men då får den stackars diskaren bara ut 15-20kr per gång och jag har ännu mindre chans att hitta någon som är villig att diska åt mig.

Poängen är att arbetstillfällen inte behöver skapas. De finns där hela tiden. Betydligt fler än vad det finns människor på jorden. Problemet är bara att vissa potentiella arbetsgivare inte är villiga att betala tillräckligt mycket för att arbetstillfället ska ”aktiveras” (som jag själv när det gäller diskningen – var jag villig att betala 150kr/gång för en diskare skulle jag säkert hitta nån redan idag) och för många av de andra finns antingen bidrag som förstör folks incitament att jobba eller lagar om minimilöner som stänger ut de minst produktiva från arbetsmarknaden, eller regleringar/skatter som gör det ointressant att anställa folk.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*