Annons

Varför minarkister INTE är fienden

Per Bylund gick häromveckan till attack mot minarkisterna (”småstatarna”), som säkert många av mina läsare redan vet.

Här finns den svenska versionen.

Han sparar inte på krutet direkt. T.ex:

På detta sätt är minarkistiska libertarianer ingenting annat än fega uslingar; de är statskramande socialister med en fetisch för en mindre stat. Medan de storstatliga statskramarna åtminstone tenderar att ha tillräckligt med anständighet för att argumentera för sin principiella ståndpunkt (att staten är ”bra”), gömmer sig minarkister bakom myten om en fungerande stat för att skydda sig från argument som är svåra att bemöta.

Rent principiellt/teoretiskt tycker jag att han har rätt, men det är väldigt onödigt att vräka ur sig otrevligheter om de andra bara för det. Nånstans såg jag angående Bylunds artikel en länk till ett klipp från Monty Python’s Life of Brian, där The People’s Front of Judea pratar skit om The Judean People’s Front. Träffsäker liknelse tycker jag. Ska man slåss mot romarna är det knappast en fördel att bråka sinsemellan.

Jag gillar liknelserna med resor och ankor, så det får ni leva med. Här kommer en till.

Vi är i Långtbortistan och vill åka till Ankeborg. Här finns också ett gäng från Gåseborg som vill hem. Tillsammans har vi råd att boka ett flygplan som tar oss till Gåseborg varifrån vi kan åka buss till Ankeborg. Var grupp för sig har bara råd att hyra båtar som tar flera veckor. Ska vi då ta de långsamma båtarna bara för att slippa samarbeta med knäppa Gåseborgare? Eller ska vi göra gemensam sak för att ta oss till Ankeborg mycket snabbare och dessutom kunna prata med Gåseborgarna längs vägen för att kanske övertyga några av dem att flytta med oss till Ankeborg?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*