Annons

Friheten attackeras ständigt… (Och amerikansk kulradio förnedrar den svenska tråkradion)

DN och DN:

I Danmark, Norge och Finland ställer statsmakterna villkor på programinnehållet för att ge sändningstillstånd. Det visar en färsk promemoria från riksdagens utredningstjänst. Det handlar om krav på lokalt innehåll, på allsidigt programutbud, på att särskilda grupper i samhället kommer till tals. Nej, det är inte public service-regler utan krav på de kommersiella radiokanalerna. Likadant är det i England där myndigheterna ger sändningstillstånd med hänsyn till mångfalden i programutbudet.

Låter det som något vi bör avundas?

– Om man exempelvis får tillstånd för en jazzmusikkanal i London men ändrar utbudet till pop och rock mister man tillståndet. Samhället ställer krav på de som får nyttja det publika eterutrymmet, det är bara i Sverige som det inte sker, säger Christer Hederström, styrelseledamot i Radioakademin.

Ska vi vara ledsna över att den som startar en radiostation i Sverige och blir ”tilldelad” en frekvens får sända vad som helst på den frekvensen? Är inte det något att vara ganska glad över?

Är det nån som ser hans motsägelse förresten? Läs igenom citatet en gång till och kolla om ni ser det, det är ganska solklart så fort man vet att det finns där.

[K]rav på de som får nyttja det publika eterutrymmet”. Publika är nyckelordet. Är det publikt, dvs ”gemensamt” borde det förstås inte krävas något speciellt ö.h.t. för att få utnyttja det. Varför ska ”staten” äga varje kubikmillimeter luft i Sverige och bestämma vilka som får skicka sina radiovågor genom den?

vitt jag har märkt går det lätt att byta kanal på radion om innehållet på den nuvarande inte faller en i smaken, som säkert mr Hederström gör om han stöter på någon otäck reklamradiokanal som sänder otäck hjärndöd popmusik. Jag gör också det. Därför finns inget problem med att många kanaler *hosthost*RixFM*hosthost* pumpar ut ”DaBuzz” (om de nu fortfarande gör det..) eller Lady Gaga 2-3 ggr i timmen och fyller ut resten av tiden med lika delar Westlife, Nickelback och reklam.

Jag har funderat på att starta piratradio och där sända ut LRN.FM, men radiosändare är ganska dyra. Dessutom skulle det behövas en skaplig antenn för att nå en bit, och det lär se misstänkt ut på en lägenhetsbalkong. =)

Amerikansk radio då?

I USA är det inte mycket bättre än här när det gäller tillståndskrav. På många sätt sämre faktiskt. Det behövs tillstånd från FCC för att sända radio och det tillståndet måste förnyas med jämna mellanrum. Därför gäller det att inte sända nåt som kan få FCC att ilskna till, t.ex. nån som säger ”shit” eller ”fuck”. Dessutom måste stationen uppfylla nån slags ”public interest, convenience, or necessity”. Men det finns i alla fall betydligt fler stationer än här, se t.ex. listan över radiostationer i North Carolina (ungefär lika många invånare som Sverige men ungefär 30% av arean).

Vad gäller utbudet av radioprogram är det ännu bättre! I USA kör man med många ”syndikerade” program, där vem som helst kan göra ett eget radioprogram hemma i källaren och sälja till olika radiostationer. Nu är det förstås inte så många (om ens något) radioprogram som verkligen görs i någon källare, men det är möjligt. T.ex. Free Talk Live som jag brukar lyssna på sänds från ett rum hemma hos en av programledarna och går ut i nästan 100 stationer runt om i USA. Gör så i Sverige om du kan…

Slutligen vill jag uppmana alla som vill sända radio att göra det! En FM-sändare kan man få för några tusen kronor från Kina, sätt upp en sån och sänd via datorn på någon frekvens som är ledig i ditt område. Att gå in på nån av SR’s frekvenser och störa vinner ingen på, och det skulle heller ingen vinna på i ett fritt samhälle. Därför behövs inga regleringar av radiosändningar. Staten borde verkligen inte få in ett öre för att någon vill sända radiovågor genom luften. Sverige skulle må bra av lite mer piratradio.

1 kommentar tillFriheten attackeras ständigt… (Och amerikansk kulradio förnedrar den svenska tråkradion)

  • Ja,jag ser också motsägelsen. Och den förvånade mig också något, men sedan så kom jag på att den ”lätt” kan förklaras av att Christer Hederström helt enkelt bara inte ser att de statliga regleringarna är där. Han kanske ser det som att staten inte gör tillräckligt för att upprätthålla reglerna, eller så menar han att Sverige är det enda landet som tar bort licensen efter att man bytt fokus på sin radio-kanal. Eller så spelar han ett mycket mer annorlunda spel än vad han får rum att förklara. 😉

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*