Annons

Inte konstigt…

Med dagens definition av kapitalism (girigbukar som roffar åt sig allt de kan och sparkar på alla som inte är miljonärer) är det svårt att vara positiv till det.

Frågan är bara vad vi isåfall ska kalla det som innebär en fri marknad där människor gör frivilliga utbyten sinsemellan? Alltså det som brukade vara kapitalism.

Jag kallar mig ofta och gärna anarkokapitalist men då med kapitalist i den sistnämnda betydelsen. Funderar ibland på om det är bäst att släppa ”kapitalism” och helt enkelt inse att det är för evigt förvanskat, men det känns fel att göra det… Det är ju lite som det här med solidaritet som idag oftast verkar betyda ”stjäla från några för att ge till andra”. Jag vill gärna fortsätta använda det som ”frivilligt hjälpa den som behöver hjälp”.

Att
böja sig för ordvrängarna känns helt enkelt inte bra, därför fortsätter jag tills vidare med de ”traditionella” betydelserna av kapitalism, solidaritet, liberalism, frihet m.fl, inte de nya betydelserna som etatister och vänsterfolk har lanserat på senare år.

4 kommentarer tillInte konstigt…

 • Men Sara, då är ju socialism ingenting med gemensamt ägande av produktionsmedlen att göra, utan bara förtryck, diktatur och massmord. Blir inte orden väldigt intetsägande om de inte innebär det bakomliggande idéerna? Dvs socialism = kollektivt ägande av produktionsmedlen och ingen marknad. Kapitalism = privar ägande av produktionsmedeln och fri marknad. Alla dagens stater (kanske inte nordkorea iofs) är blandekonomier.

 • Sara S

  Det ni kallar för ”kapitalism” har ju ingenting gemensamt med det som faktiskt är kapitalism. Kapitalism har aldrig inneburit några fria marknader, inte ens i någon avlägsen historisk guldålder. Den har alltid varit förbunden med förtryck och monopol.

  Se för övrigt det här inlägget:
  http://anarkism.org/viewtopic.php?p=854#p854

  Registrera er på forumet om ni vill, där är alla anarkister välkomna.

 • Jag tänkte faktiskt ta upp det här i ett inlägg om mutualism som jag borde ta och skriva klart. Jag tycker faktiskt att marknadsanarkist är det bästa ordet, bättre än anarkokapitalist, även om jag tycker ankor är en rolig förkortning. 🙂

 • Pimson

  Man kan alltid kalla sig marknadsanarkist eller voluntarist. De flesta får nog inga negativa kopplingar utan lär fråga vad det innebär, och då kan man poängtera att man stödjer frivilliga relationer mellan människor.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*