Annons

”Slavliknande förhållanden”

SvD

En ny rapport visar att många exklusiva sportmärken fortfarande beställer sina varor från fabriker där personalen arbetar under slavliknande förhållanden.

JAG jobbar under slavliknande förhållanden! Jag får visserligen jobba med NÄSTAN vad jag vill, men min herre har ett ”avtal” med min arbetsgivare (inte frivilligt på något sätt, därav citationstecknen) som säger att ca 30% av den lön jag gjort mig förtjänt av ska gå till min ägare istället för direkt till mig. Är inte det slavliknande så säg?

”Varje månad får jag 171 dollar, inklusive övertidsersättning. Men mina utgifter uppgår till 194 dollar. Nästan varje månad går jag 23 dollar back trots att jag begränsar mina utgifter genom att minska det vi som familj behöver”, säger en person som arbetar på en fabrik i Tangerang i Sri Lanka.

Likväl fortsätter personen att arbeta i fabriken, av fri vilja. Vad kan det bero på? Hur kan man utsätta sig för något sådant? Jo, för att alternativet är sämre! Fabriken som ger en skitlön är bättre för ”personen” än alla andra alternativ!
Hur vet jag det? Jo, eftersom personen jobbar i fabriken. Hade det funnits bättre alternativ hade personen förstås jobbat där istället.

Fler
exempel på skitusla jobbförhållanden radas upp, och samma sak gäller förstås där. Hur uselt det än är finns det inga bättre alternativ.


Det
här är förstås tragiskt på många sätt, men det blir hela tiden bättre och bättre! Det är en process som tar sin tid, men det går framåt.

Det
som kan göras för att förbättra situationen är att från dessa staters håll ytterligare underlätta för utländska investerare som kan öppna ”sweatshops” där, för att öka konkurrensen om arbetskraften vilket oundvikligen leder till högre löner, bättre arbetsvillkor, större välstånd.

Sweatshops är inte bra, men ett nödvändigt steg på trappan! Och nästan alltid de bästa arbetsplatserna på de ställen där de finns!

2 kommentarer till”Slavliknande förhållanden”

  • ”Fabriken som ger en skitlön är bättre för ”personen” än alla andra alternativ!
    Hur vet jag det? Jo, eftersom personen jobbar i fabriken. Hade det funnits bättre alternativ hade personen förstås jobbat där istället.”

    Något riktigt tragiskt är att folk vägrar acceptera enkla förklaringar så som den du ger, och inte heller vill de sätta sig in i själva tanken. Möjligtvis för att det bara är ondskefulla nyliberaler som kan påpeka att det faktiskt är bättre att ha 171 dollar i månaden, än kanske 30, och det är viktigare att passa in i rätt grupp än att komma med argument om vad som stämmer.

    Annars, här är en bra artikel om sweatshops och hur mycket folk tjänar där jämfört med genomsnittet för landet. I regel ger den genomsnittliga sweatshopen bättre betalt än något annat slumpmässigt arbete, och när det gäller fabriker som tidningar pekat ut för att ha ”slavliknande förhållanden” (eller dylikt) så hade (typ) den genomsnittliga sweatshopen ändå bättre löner än ett annat slumpmässigt arbete (det fanns dock många undantag).

    http://www.econlib.org/library/Columns/y2008/Powellsweatshops.html

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*