Annons

Båtkörkort

Inga båtkörkort säger ministern clownen.

Men för att köra snöskoter behövs det. Och EU-moppe (om man inte har A/B-körkort redan). För att inte tala om vanliga bilar.

Dubbelmoral av stora mått.

Det är helt enkelt väldigt ologiskt att man får köra båt hur som helst, med tanke på hur det ser ut för alla andra motoriserade fordon. Visst, de flesta båtar går inte så fort, det är inte så stor risk att köra på små barn som är på väg till skolan om man tappar kontrollen över en båt, det finns inte lika mycket annan trafik ute på sjön som i en stad t.ex.

Men det finns båtar som går fortare än de flesta bilar. Det finns barn som badar på sommaren som man kan köra på. Det finns andra båtar och det är inte omöjligt att krocka med en sån. Dessutom, om du kraschar med din båt löper du ganska stor risk att drunkna efteråt även om du klarar själva smällen rätt bra. Den risken är minimal när du kör bil.

Nu kanske du tänker att det är lätt att köra båt. Barn brukar få testa att köra båt ibland. De kan lära sig av sina föräldrar, eller av nån kompis eller liknande. Det behövs inga körlektioner eller körkort.
Nähä? Och bil skulle vara så mycket svårare menar ni? Det är skitlätt att köra bil. Med automatväxel är det ungefär som att köra i dataspel, bara gas, broms och sväng. Hur lätt som helst. Jag började köra traktor när jag var elva år. Vid 12 eller om det var 13 körde jag på ”allmän väg” för första gången. Inga problem. Jag vill påstå att det är snäppet svårare att köra traktor än att köra en bil med automatlåda. Du måste kunna hantera kopplingen och växelspaken. Dessutom är traktorn generellt sett bredare än en personbil.
När jag var 13 år visste jag dessutom vad de flesta vägmärken betydde, vad högerregeln innebar m.m. och det jag inte kunde hade jag lätt kunnat lära mig på några timmar.

Det enda som hindrar en normal 13-åring (eller för den delen en bilintresserad 10-åring) från att köra bil på ett säkert sätt är rent fysiska begränsningar, som att man inte är så lång. Specialanpassade ”barnbilar” kan lösa det problemet. Eventuellt/förmodligen med begränsningar i motorstyrka.
Att man skulle köra som en idiot som många nyblivna körkortsinnehavare (läs Volvo-/BMW-raggare) är långt ifrån säkert. Visst, de som kör som galningar när de är 18-25 skulle antagligen göra det vid 12 också, men alla är inte så. Ungdom är inte lika med dumhet. En mogen 12-åring kör troligen betydligt säkrare än många 30-åringar gör!

Att vissa inte skulle klara av att köra bil i 12-årsåldern är heller inget jag betvivlar. Alla klarar inte av samma saker. Vissa är bättre på att köra bil än andra, medan vissa är bättre på att stava eller springa eller räkna. Människor är inte exakt likadana. Men alla är extra bra på något. Att hålla tillbaks dem som är bättre på något bara för att ”alla ska vara lika” är förkastligt. Men det händer varje dag i vårt fina socialdemokratiska ”alla är lika”-samhälle.

Som vanligt spårade det här ur, men på ett bra sätt. Körkort i alla dess former (statliga sådana) är bara en av de saker som borde försvinna så snart som möjligt. Och i grunden är problemet att några personer har bestämt att hela samhället ska delas in i åldersgrupper. Ett uruselt sätt att dela upp människor, och i synnerhet barn. Kanske ett av de allra sämsta?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*