Annons

Nordkorea

Jag har spenderat några timmar igår kväll och nu på morgonen med att läsa på den här bloggen.

En väldigt intressant resedagbok från en ganska ovanlig resa, med tåg via Ryssland till Pyongyang. Skulle inte vilja göra den resan själv (picky eater) men är glad att någon gjorde det och dokumenterade!

Något som slog mig när jag läste beskrivningarna av guidningen i Pyongyang och närområdet är att det verkar vara en del nordkoreanska turister som besöker vissa ställen tillsammans med utländska turister. Antagligen såna nordkoreaner som skulle platsa i kategorin ”övre medelklass” eller så. De utländska turisterna ges tydligen utförliga instruktioner för hur de ska bete sig, t.ex. buga inför porträtt av ”ledarna”. Vad som händer om man inte följer uppmaningarna förtäljer inte historien, men att konsekvenserna blir otrevliga är knappast nån högoddsare.

Vad medför då detta? Jo, nordkoreaner får sin hjärntvättade bild bekräftad, av Nordkorea och dess ledare som högaktade och beundrade av omvärlden. ”Åh, titta, killarna från Europa bugar inför våra ledare och visar stor respekt för vår nations storhet.”

De har förmodligen ingen aning om hur det egentligen är!

Det är faktiskt ganska beklagligt att folk åker till Nordkorea och spelar med i Kim Jongs tragiska fars. De hjälper tyrannen att lura människorna. Not ok.

Bara en sån sak som att vägra buga inför statyer, inte visa respekt för såna som inte förtjänar respekt, skulle kunna leda till nåt stort i längden. Men att göra något sånt kan som sagt vara farligt.

Därför är det bättre att inte åka dit överhuvudtaget.

Visst finns risken (förmodligen helt säkert) att nyheterna kommer meddela att den store härskaren bestämt att ingen får komma till Folkets Demokratiska Republik Korea och förstöra det fina landet, men NÅGRA borde iaf börja fundera på varför turisterna egentligen slutat komma. Kan det vara för att de inte vill? Varför skulle ingen vilja komma till världens bästa land?

Det kanske inte skulle göra nordkoreanernas situation ett dugg bättre, men det skulle åtminstone inte hjälpa staten att lura undersåtarna, som turisterna gör idag.

Att låtsas inte se när någon slår sin fru är visserligen fegt, men att hälsa på och buga inför mannen och påpeka för frun vilken tur hon har som har en sån fin man, trots att man vet hur det ligger till – det är betydligt värre…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*