Annons

Pennor dyrare i september (alternativ verklighet)

Företagen som tillverkar pennor är fortfarande inte överens med Copyswede. Trots att förhandlingar om de nya avgifterna pågått sedan i vintras är striden inte över.

– Men nu har vi lämnat ett bud som Copyswede får bedöma, säger Penbert Penngren, vd för Kontorsvarubranschen som förhandlar för penntillverkarna.

Copyswede har tidigare ensidigt meddelat att organisationen ska ta ut avgifter på såväl blyerts- som kulspetspennor. Men i förhandlingarna har rättighetsorganisationen nu accepterat att flytta fram införandet av den nya avgiften till efter sommaren. Enligt det ursprungliga beskedet skulle den ha tagits ut från den 1 april.

– Vi vill ge förhandlingarna ytterligare rådrum för att kunna komma fram till en överenskommelse. Därför har vi sagt att vi flyttar fram startdatum till den 1 september, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Copyswedes privatkopieringsavgift tas redan tidigare ut på bland annat cd- och dvd-skivor, en kostnad som betalas av tillverkarna men förs vidare till konsumenterna.

Rättighetsorganisationen anser nu att även skrivverktyg används för att kopiera upphovsrättsskyddat material. Och därför bör även de omfattas av avgifterna.

Branschen har protesterat och hävdar att avgiften är lagstridig. Fortfarande är det tänkbart att tillverkarna väljer att gå till domstol för att stoppa avgifterna. Men man har ändå gått med på att förhandla om en frivillig avgift.

Enligt tillverkarnas beräkningar skulle Copyswedes avgift göra en normal stiftpenna 40—60 procent dyrare. Påfyllnadsstift kan bli så mycket som 100 procent dyrare än idag, medan kulspetspennor bara skulle bli ca 30 procent dyrare.

(Verkligheten är nästan precis lika störd, och Copyswede skulle säkert önska att även pennor får extra avgifter på sig.)

1 kommentar tillPennor dyrare i september (alternativ verklighet)

  • Persson

    Eftersom det går ju mycket fortare att skriva med en kulspetspenna jämfört med en blyerts tycker jag personligen att kulspetspennor borde bli dyrare, då går det ju att kopiera mycket mer än med en blyertspenna. Fast det skiljer sig mellan olika personer vad som går fortast. En statlig utredning som klargör vilken penna som går fortast att skriva med hade varit önskvärt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*